Htjeli na internetu kupiti električni skuter i mobitel, pa ostali bez više tisuća eura

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane iz policije opetovano pozivaju na oprez.

Hina | 17.01.2023. / 11:54

Pravila za sigurniju kupovinu online (Foto: Europol 2022.)

Pokušavajući preko neprovjerenih internetskih oglasnika kupiti električni skuter odnosno mobitel, dvojica Opatijaca bila su izložena računalnim prijevarama te pokradena i za ukupno više tisuća eura, stoga iz primorsko-goranske policije opet građane pozivaju na oprez.

Kupnja preko interneta nije uvijek i najpovoljnija, oprez! poručuju iz policije.

Napominju kako njihovi kolege u Opatiji provode kriminalističku istragu o računalnim prijevarama nakon što su dvojica muškaraca proteklih dana pokušala preko internetskih aplikacija kupiti određene predmete te su naposljetku ostali pokradeni.

U prvom slučaju 82-godišnjak je na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas te s nepoznatom osobom preko poruka za 280 eura dogovorio ''povoljnu'' kupnju električnog skutera.

Pravila za sigurniju kupovinu online Dogovorio kupovinu alata putem Facebooka pa ostao bez više od 1300 eura

Pri dogovaranju o načinu uplate, bez prethodne provjere i telefonskog kontaktiranja, virtualnom je prodavaču ustupio svoje osobne podatke i broj bankovne kartice, što je tom prevarantu omogućilo da s njegova računa u čak 62 navrata različitim transakcijama podigne više od 5700 eura.

Mlađi, 25-godišnji kupac, nasjeo je pak na internetski oglas o povoljnoj prodaji mobitela. Njega je u konačnici rabljeni iPhone umjesto 500 koštao gotovo 1200 eura, koliko mu je neznanac skinuo s računa.

Pravila za sigurniju kupovinu online (Foto: Europol 2022.)

Mladić mu je, naime, povjerovao i pratio upute s aplikacije koje su ga tražile uplatu s bankovnog računa, no kada je dobio odgovor o navodnoj neizvršenoj transakciji, umjesto provjerom u svojoj banci, još jednom je ustupio bankovne i osobne podatke nepoznatom prodavaču, koji je potom prestao komunicirati.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane iz policije opetovano pozivaju na oprez.

Prijevara na internetu Policija upozorava na sve češće prijevare u oglasnicima: Ne upisujte bankovne podatke i pinove u poveznice, nećete dobiti novac, već ćete bez njega ostati

Savjetuju ih da ne plaćaju račune putem internetskih aplikacija, već kod isporuke robe te ne ustupaju svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice.

Pozivaju ih i da koriste dovoljno jake lozinke te na različitim internetskim stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke, da dobro razmisle kakve podatke i sadržaje dijele na društvenim mrežama.

Online plaćanja, ističu u policiji, treba činiti samo preko sigurnih internetskih stranica, koristeći sigurne načine povezivanja na internet, te im uvijek prijaviti svaku sumnju na pokušaj prijevare.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti