Policija upozorava na sve češće prijevare u oglasnicima: Ne upisujte bankovne podatke i pinove u poveznice, neće dobiti novac, već ćete bez njega ostati

Policija još jednom upozorava građane da ne dijele osobne i podatke o bankovnim karticama s drugim osobama na internetu.

Martina Čizmić | 15.07.2021. / 12:04

Galerija

Policija je uputila još jedno upozorenje i apel građanima da prilikom kupovine i prodaje proizvoda preko interneta budu posebno oprezni i paze na svoje osobne i financijske podatke. 

Slika nije dostupna Prijevara kruži internetom: Ne nasjedajte na lažne e-mailove banaka ili dostavnih službi da ne biste ostali bez novca i podataka

Internet kupovina, ilustracija Bez interneta ne možemo, ali znate li kako se zaštititi od prijevara i krađe podataka?

Slika nije dostupna Policija upozorava: Ne nasjedajte na prijevaru! Nemojte slati osobne i podatke o karticama preko Facebook Messengera

Naime, kako su priopćili iz Policijske postaje Slavonski Brod, 34-godišnjakinja je prijavila da je preko internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega joj se obratila nepoznata osoba i dovela u zabludu da podatke o svojoj bankovnoj kartici upiše u web-formu, a s ciljem sigurnog plaćanja. Nepoznata osoba oštećenoj je dostavila i poveznicu u kojoj je navedena sigurnost plaćanja (safeshop), te poveznicu do web-forme za unos bankovnih podataka. Oštećena 34-godišnjakinja je nakon upisanih podataka s bankovne kartice (broja kartice, podatka do kada kartica vrijedi, generalija vlasnika kartice i CVV koda), saznala da je nepoznata osoba iskoristila te podatke i izvršila transakcije s računa u iznosu od nekoliko tisuća kuna.

U konkretnom slučaju se radi o obrascima na internetskim stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu, koji su potrebni kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice, pojašnjavaju iz policije. 

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji, poručuju iz policije te apeliraju na građane da se informiraju o različitim oblicima internetskih prijevara kako bi ih mogli na vrijeme prepoznati i izbjeći. 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti