I Kinezi imaju svoju raketu za svemirsku utrku

Kinezi žele srušiti cijenu lansiranja satelita u svemir, i to pomoću raketa koje je moguće koristiti nekoliko puta.

Martina Čizmić | 13.08.2019. / 10:57

Raketa, ilustracija (Foto: Getty)
Raketa, ilustracija (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Dok se Muskov SpaceX već dulje koristi raketama za svemirske letove koje se može koristiti nekoliko puta, Kinezi su potiho razvijali svoju raketu.

Kineski startup LinkSpace uspješno je obavio treći test svoje rakete koju je moguće koristiti više puta. Ako se njihova raketa pokaže dovoljno pouzdanom, Kina bi mogla otvoriti vrata jeftinim svemirskim letovima i lansiranjima satelita.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk uvjeren: Poslat ćemo raketu na Mjesec već za 2 godine jer je to jedini način da NASA-i dokažemo da možemo

Raketa RLV-T5 uspela se na visinu od 300 metara prije uspješnog povratka na lansirnu rampu. Iako se 300 metara možda ne čini puno, pokazuje kako i Kinezi imaju svoju raketu za svemirsku utrku. U planu im je sljedeće godine imati spremnu raketu koja bi mogla dosegnuti visinu i od 150 kilometara.

Kina želi postati svjetska sila u komercijalnim svemirskim letovima, barem što se lansiranja satelita tiče. Ideja je ponuditi jeftina lansiranja (za samo 4,5 milijuna dolara po lansiranju) koja bi omogućila i manjim tvrtkama da imaju svoj satelit u Zemljinoj orbiti.

Za usporedbu, trenutačno je najčešće korišten sustav za lansiranje Northrop Grummanov sustav Pegasus, koji stoji između 25 i 30 milijuna dolara po lansiranju i nema mogućnost ponovnog korištenja.

Izvor: Computerworld

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti