Brilacidin je prema najnovijim podacima pokazao statistički vrlo značajan i potentan inhibitorski učinak na SARS-CoV-2 virus u čovjekovim plućnim stanicama, smanjujući viralno opterećenju u njima i do 97 posto, usporedno s kontrolnim testom.

Taj lijek nalazi se na testiranju američkom Regional Biocontainment Laboratoryju (RBL) te je tamo konzistentno pokazivao izrazito snažne antiviralne značajke u in vitro testiranjima protiv novog koronavirusa.

Glavni istražitelj u RBL-u izvijestio je da testiranja na ljudskim stanicama pluća daju slične i jednako robusne rezultate kao i testiranja lijeka in vero (u životinjama).

Brilacidin se isto tako pokazao kao najučinkovitiji tijekom testiranja kad ga se korimstilo u obliku pred terapije, odnosno prije same infekcije. No, izrazito se pokazao učinkovitim i tijekom infekcije kao i nakon infekcije.

Idui plan znanstvenika RBL-a jest utvrditi indeks selektivnosi (SI) Brilacidina iz podataka dobivenih u in vitro testiranjima, koji uspoređuju citotoksičnost lijeka nasuprot njegove antivirusne aktivnosti.

Što je veći SI omjer u korist antivirusne aktivnosti, to znači da bi taj lijek bio i sigurniji u kliničkim testiranjima.

Isti podaci će pomoći u spoznaji inhibitorskih značajki tog lijeka protiv novog koronavirusa te omogućiti i usporedbe s ostalim potencijalnim lijekovima, a sve zajedno će biti objavljeno u planiranoj znanstvenoj studiji.

Izvor: GlobeNewswire

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju