Influencerica prenerazila stručnjake svojim osvježivačem vagine: "Zahvalite mi kasnije"

Influenceri svakako nisu osobe od kojih biste trebali primati savjete za puno stvari, ponajviše kad je u pitanju higijena intimnih dijelova tijela.

Branimir Vorša | 11.10.2024. / 14:24

Influencerica govori o bornoj kiselini i higijeni
Influencerica govori o bornoj kiselini i higijeni (Foto: allisonhoeller)

Najnoviji trend društvenih medija koji žene potiče na vaginalnu upotrebu borne kiseline izazvao je zabrinutost među zdravstvenim stručnjacima. Promoviran od strane američke TikTok influencerice Allison Hoeller, navedeni trend je izazvao uzbunu zbog potencijalnih rizika. Hoeller, 28, tvrdi da će umetanje jedne tablete eliminirati vaginalni miris, čineći da miriše poput vode.

Njezina videa, koja su skupili milijune pregleda, izazivaju nelagodu među medicinskim stručnjacima. U jednom od svojih postova, Hoeller kaže: To je rutina kako biste bili sigurni da dobro mirišete i da ste dobrog okusa... Uzet ćete jedan od ovih, staviti ga dolje 24 do 48 sati prije vašeg spoja. ..Imat će doslovno okus i miris po vodi. Na to je dodala: Sljedećeg dana neće biti apsolutno nikakvog mirisa...Ovo sra**e radi. Zahvalite mi kasnije.

@allisonhoeller Ulitimate feminine hygiene hack: BORIC ACID ✨ #boricacid #femininehygiene #hygienetips #femininehygieneproducts #hygiene ♬ original sound - Allison Hoeller

No, liječnici upozoravaju da takve tvrdnje nemaju čvrstu znanstvenu potporu. Borna kiselina, koja se obično koristi kao insekticid, također se nalazi u malim dozama u određenim lijekovima koji se koriste za liječenje rezistentnih vaginalnih infekcija. Ipak, korištenje dodataka bez recepta na ovaj način može imati štetne učinke.

Vagina nije buket ruža pa ne može tako ni mirisati

Britanska liječnica opće prakse, dr. Philippa Kaye upozorila je na to. Borna kiselina je adstringent... isušuje tkivo i potencijalno oštećuje stanice... To može dovesti do iritacija koje mogu čak povećati rizik od dobivanja nekih spolno prenosivih bolesti, rekla je za Daily Mail. Objasnila je da je vaginalni mikrobiom vitalan za zdravlje, a korištenje borne kiseline bez kontrole može uništiti i štetne i korisne bakterije.

Vaša vagina ne miriše kao buket ruža, jer nije buket ruža, slikovito je pojasnila Kaye.

Kaye je dalje pojasnila da se borna kiselina može propisati u specifičnim slučajevima otpornih soornih infekcija, ali je upozorila na njezinu opću upotrebu. Ako primijetite da vaša vagina miriše drugačije od vašeg uobičajenog mirisa... to je znak da se nešto događa i da morate otići na pregled, poručila je.

Profesorica Penny Ward, farmaceutska stručnjakinja s King's Collegea u Londonu, ponovila je tu zabrinutost. Nije prikladno koristiti bornu kiselinu kao 'vaginalno osvježenje'...One su priznati tretman za neke rekurentne vaginalne infekcije, ali treba ih propisati, pojasnila je isto tako za Daily Mail. Upozorila je na samoliječenje, osobito pri kupnji borne kiseline na internetu, jer kapsule mogu nalikovati oralnim lijekovima i predstavljaju rizik od slučajnog gutanja.

Varijacije u vaginalnom iscjetku normalne i na njih utječu hormoni. Svakih 24 sata proizvede se između jednog i četiri mililitra tekućine, čime se osigurava prirodno podmazivanje i održava zdrav mikrobiom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti