Trend na TikToku kaže da cimet u kavi pomaže u mršavljenju, no stručnjakinja otkriva pravu istinu

Iako cimet nudi male prednosti kod mršavljenja, neće dati smislene rezultate bez značajne promjene načina života – a pogotovo ne uz peciva i slastice s cimetom.

Branimir Vorša | 11.10.2024. / 12:07

Kava s cimetom
Kava s cimetom (Foto: Getty Images)

Cimet, popularan začin u slatkim i slanim jelima, sada je predmet trenda na TikToku koji tvrdi da njegovo dodavanje kavi može pomoći u sagorijevanju masti u tijelu. Ta tvrdnja sugerira da žličica cimeta u vašoj dnevnoj kavi, s malo kakaa za bolji okus, može dovesti do gubitka težine. No, postoji li znanstvena osnova za ovu ideju?

Prema Evangeline Mantzioris, direktorici programa za prehranu i prehrambene znanosti i akreditiranoj dijetetičarki na Sveučilištu Južne Australije, učinkovitost cimeta u poticanju gubitka masnoće ovisi o vrsti cimeta i količini koja se konzumira.

Nije svaki cimet isti

Postoje dvije glavne vrste cimeta: kasija i cejlonski. Kasija cimet je češći, ima gorak okus i sadrži oko 95 posto cinamaldehida, spoja odgovornog za okus i aromu cimeta. S druge strane, cejlonski cimet je slađi i sadrži 50-60 posto cinamaldehida.

Istraživanja nude mješovite nalaze o tome pomaže li cimet gubitak masnoće, naglašava Mantzioris. Pregled 35 studija pokazao je da konzumiranje manje od 1,5 grama cimeta dnevno (otprilike pola žličice) može smanjiti opseg struka za 1,68 cm. Međutim, veće doze nisu dovele do značajnih promjena. Meta-analiza koja je uključivala 21 kliničko ispitivanje i 1480 sudionika otkrila je da cimet smanjuje BMI za 0,40 kg/m2 i težinu za 0,92 kg, ali nisu primijećene promjene u sastavu tijela (masno u odnosu na nemasnu masu).

Druga znanstvena recenzija, koja je uključivala višestruke meta-analize, otkrila je da je cimet pridonio prosječnom gubitku težine od 0,67 kg i smanjenju BMI od 0,45 kg/m2. Gubitak težine uočen u tim studijama je skroman i obično se događa u razdobljima od dva do šest mjeseci. Sudionici su imali različite zdravstvene profile, većina s Bliskog istoka ili Indijskog potkontinenta, a studije su koristile različite vrste cimeta i različite doze, od kojih nijedna nije bila vrsta koja se može naći u trgovinama.

Prednosti i rizici konzumiranja cimeta

Mantzioris objašnjava da cimet može pridonijeti gubitku težine snižavanjem razine glukoze u krvi, poboljšanjem učinkovitosti inzulina i pospješivanjem razgradnje masti za energiju. Također može povećati osjećaj sitosti usporavanjem otpuštanja hrane iz želuca u crijeva.

Unatoč potencijalnim dobrobitima, cimet nosi i rizike. Neki pripravci cimeta sadrže teške metale poput olova, koji mogu kontaminirati cimet tijekom rasta i žetve. Osim toga, kumarin, koji se nalazi u kasijinom cimetu, može biti toksičan za jetru. Mantzioris upozorava: Za ljude s težinom većom od 60 kg, 2 žličice (6 g) kasije cimeta bi dovele do prekoračenja sigurne granice.

Što se tiče kave i kakaa, dokazi su također različiti. Neka istraživanja sugeriraju da šalica kave može malo smanjiti debljanje, dok tamna čokolada ili kakao mogu rezultirati malim gubicima težine od 0,2-0,4 kg, ali tek nakon tjedana redovite konzumacije.

U konačnici, iako cimet može ponuditi neke male prednosti u gubitku težine, Mantzioris naglašava da nije vjerojatno da će dovesti do značajnog gubitka težine bez drugih prilagodbi načina života. I, koliko god bismo željeli da je to istina, ni peciva s cimetom ili krafne neće pomoći zbog visokog udjela kalorija.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti