Intel i dalje najveći igrač na tržištu procesora, ali mu konkurenti dišu za vratom

Intel je i dalje najveći igrač na tržištu x86 procesora, s tržišnim udjelom u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju od 68,7 posto.

Hina | 10.02.2023. / 11:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 AMD je do kraja 2022. godine osvojio gotovo trećinu svjetskog tržišta procesora, smanjivši zaostatak za liderom Intelom, pokazala je analiza savjetodavne tvrtke Mercury Research.

Intel je i dalje najveći igrač na tržištu x86 procesora, s tržišnim udjelom u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju od 68,7 posto.

AMD-ov je udio iznosio 31,3 posto i bio je veći gotovo za tri postotna boda nego na kraju 2021., prema Mercury Researchu.

Predsjednik Mercuryja Dean McCarron istaknuo je da tržište čipova za osobna računala trenutno bilježi najveći pad od 80-ih godina prošlog stoljeća, vjerojatno najgori u povijesti sektora.

Potrošači su tijekom pandemije razgrabili osobna računala i laptopove kako bi mogli raditi od kuće, a sada manje kupuju zbog visoke inflacije i ekonomske neizvjesnosti, objasnio je McCarron.

Pad prodaje zabilježio je i Apple, ključni klijent britanske inženjerske tvrtke Arm, čiji se tržišni udio smanjio sa 14,6 posto u trećem tromjesečju na 13,3 posto u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca. Veći je ipak nego na kraju 2021. kada je iznosio 10,3 posto.

AMD nije želio komentirati Mercuryjevo izvješće, a Arm nije odmah bio dotupan za komentar.

Britanska kompanija projektira čipove i izdaje licence za svoju tehnologiju informatičkim divovima poput Applea i Qualcomma koji je koriste za proizvodnju čipova, objašnjava Reuters. Vlasnik je Arma japanska Softbank Group Corp.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti