Intel predstavio novi procesor kojim želi kvantno računalstvo izvesti iz laboratorija

Intel se, za razliku od Googlea i IBM-a, odlučio na stvaranje procesora koji se temelji na siliciju, poput procesora koji se danas mogu pronaći u osobnim računalima. Tim odabirom žele olakšati prijelaz na kvantno računalstvo.

Martina Čizmić | 22.06.2023. / 07:57

Intelov procesor Tunnel Falls (Foto: Intel Corporation)

 Intelov novi procesor mogao bi biti prvi korak k dovođenju kvantnog računalstva do većeg broja ljudi. Naime, novi kvantni procesor temeljen na siliciju, uskoro će biti dostupan odabranim sveučilištima i institucijama diljem SAD-a.

Novi procesor ima dvostruko više kubita (kubit u kvantnom računalstvu je isto što i bit u klasičnom) od sličnih procesora, a u Intelu se nadaju da će njegova dostupnost potaknuti dodatna istraživanja kvantnog računalstva i približiti tu tehnologiju korištenju u praksi.

Naime, iako je kvantno računalstvo posljednjih godina napravilo velike pomake, uređaji su još uvijek "zarobljeni" u laboratorijima i podsjećaju na prototipove ili koncepte, a ne na računala koja bi prosječni korisnik mogao koristiti. Upravo zbog izuzetnih brzina koje mogu postići, kvantna računala sklona su problemima sa stabilnošću i pogreškama.

Stoga činjenica da je Intel napravio 12-kubitnu procesorsku jedinicu, nazvanu Tunnel Falls, i odlučio njene primjerke ponuditi znanstvenicima, ulijeva nadu da bi u neko skorije vrijeme kvantna računala mogla izaći iz laboratorija. Kako su pojasnili iz Intela, njihov procesor koji se temelji na siliciju, u sebi ima sićušne strukture (kvantne točke) koje hvataju pojedinačne elektrone, a koje je potom moguće koristiti za pohranu i čitanje kvantnih informacija.

Intel Intel u napadu: Nakon Poljske i Izraela najavili rekordno ulaganje u Njemačkoj

Intel se, za razliku od Googlea i IBM-a, odlučio na stvaranje procesora koji se temelji na siliciju, poput procesora koji se danas mogu pronaći u osobnim računalima. Tim odabirom žele olakšati prijelaz na kvantno računalstvo.

Ovi se čipovi mogu proizvesti uz samo nekoliko izmjena Intelovih normalnih proizvodnih linija, kažu iz tvrtke.

Proizveden na pločicama od 300 milimetara u pogonu za proizvodnju D1, 12-kubitni uređaj koristi Intelove najnaprednije mogućnosti industrijske proizvodnje tranzistora, kao što su ekstremna ultraljubičasta litografija (EUV) i tehnike obrade vrata i kontakata. Svaki kubit uređaj je u biti jedan elektronski tranzistor, što omogućuje Intelu da ga proizvede korištenjem sličnog protoka koji se koristi u standardnoj logičkoj liniji za obradu komplementarnih metalnih oksidnih poluvodiča (CMOS). Budući da su veličine tranzistora, oni su do 1 milijun puta manji od ostalih tipova kubita s približno 50 nanometara puta 50 nanometara, što potencijalno omogućuje učinkovito skaliranje.

Izdavanje novog čipa sljedeći je korak u Intelovoj dugoročnoj strategiji izgradnje komercijalnog kvantnog računalnog sustava s punim nizom, istaknuo je direktor kvantnog hardvera u Intelu, Jim Clarke.

Iako još uvijek postoje temeljna pitanja i izazovi koji se moraju riješiti na putu do kvantnog računala otpornog na greške, akademska zajednica sada može istraživati ​​ovu tehnologiju i ubrzati razvoj istraživanja, zaključuje u službenoj izjavi Clarke

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti