Intel u napadu: Nakon Poljske i Izraela najavili rekordno ulaganje u Njemačkoj

Dogovor s Njemačkom bit će treća velika investicija Intela u četiri dana, nakon najavljenih 4,6 milijardi eura za tvornicu čipova u Poljskoj i 25 milijardi ulaganja u Izraelu.

Hina | 20.06.2023. / 09:52

Intel
Intel (Foto: Afp)

Američki tehnološki div Intel objavio je u ponedjeljak da će uložiti više od 30 milijardi eura u proizvodnju čipova u Njemačkoj, a dogovor s vladom u Berlinu uključuje i deset milijardi eura državnih subvencija, tvrdi upućeni izvor.

Prije samo tjedan dana njemački ministar financija Christian Lindner odbio je zahtjev američkog tehnološkog diva da mu poveća subvencije za tvornicu čipova pozivajući se na proračunska ograničenja.

Vlada je za novi Intelov pogon osigurala 6,8 milijardi eura državne potpore, ali kompanija traži da se zbog većih energetskih i građevinskih troškova iznos podigne na oko deset milijardi eura, izvijestio je tada Financial Times.

Intel Intel ulaže 4,6 milijardi dolara u novi pogon u Poljskoj

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je početkom mjeseca da je traženi iznos visok, ali je naglasio i da žele Intel u Njemačkoj.

Intel spada među 'velike igrače', a proizvodnja poluvodiča vrlo je važna, izjavio je tada ministar Habeck.

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger zahvalio je u ponedjeljak njemačkoj vladi i saveznoj zemlji Saska-Anhaltu, gdje planiraju izgraditi proizvodni pogon, na stvaranju uvjeta za ostvarenje vizije o dinamičnoj, održivoj i modernoj industriji poluvodiča u Njemačkoj i EU-u.

Intel je u početku u tvornicu u Magdeburgu želio uložiti 17 milijardi eura, a taj je iznos sada gotovo udvostručen.

Prvi proizvodni pogon trebao bi početi s radom četiri do pet godina nakon što Europska komisija odobri paket subvencija, poručili su iz Intela.

Vlada u Berlinu troši milijarde eura kako bi privukla tehnološke kompanije i ublažila probleme u opskrbi i ovisnost o čipovima iz Južne Koreje i Tajvana.

Arvind Krishna Šef Intela smatra da je dobro da će AI uzeti ljudima dio poslova, evo i zašto

Današnji dogovor važan je korak za razvoj Njemačke u lokaciju tehnološki sofisticirane proizvodnje i za našu otpornost, rekao je kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak.

Intel je pod Gelsingerovim vodstvom uložio milijarde u gradnju tvornica na tri kontinenta kako bi obnovio dominantnu poziciju u proizvodnji čipova i uspješnije konkurirao AMD-u, Nvidiji i Samsungu.

Dogovor s Njemačkom bit će treća velika investicija Intela u četiri dana, nakon najavljenih 4,6 milijardi eura za tvornicu čipova u Poljskoj i 25 milijardi ulaganja u Izraelu.

Kompanija je prošle godine najavila da će u njemačkom Magdeburgu izgraditi kompleks za proizvodnju čipova u sklopu 88 milijardi dolara ulaganja u Europi koja uključuju proširenje tvornice u Irskoj, pogon za pakiranje i sastavljanje u Italiji te centar za istraživanje u Francuskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti