Intel ulaže 4,6 milijardi dolara u novi pogon u Poljskoj

Američki proizvođač čipova Intel objavio je u petak da će uložiti do 4,6 milijardi dolara u novi pogon za montažu i testiranje poluvodiča u Poljskoj, u blizini grada Wroclawa.

Hina | 16.06.2023. / 12:55

Intel
Intel (Foto: Afp)

Investicija je dio plana za Europu koji je Intel najavio prošle godine, uključujući gradnju velikog kompleksa za proizvodnju čipova u Njemačkoj i tvornice u Irskoj i Francuskoj, ciljajući na ublažene propise o financiranju i subvencije Europske komisije.

Pogon u Poljskoj zaposlit će 2.000 radnika i otvoriti nekoliko tisuća dodatnih radnih mjesta tijekom faze gradnje i zapošljavanja pri dobavljačima, stoji u priopćenju tvrtke.

S projektiranjem i planiranjem postrojenja kreće se odmah, dok će gradnja započeti nakon pribavljanja dozvole Europske komisije.

Intel Sedam milijardi eura nije dosta: Intel pregovara s Njemačkom za još nekoliko milijardi eura državne pomoći

Poluvodiči, ilustracija Washington i Tokio jačaju suradnju u razvoju čipova

Poljski premijer Mateusz Morawiecki gradnju Intelove tvornice nazvao je najvećom greenfield investicijom u povijesti Poljske.

Američka tvrtka već je 30 godina prisutna u Poljskoj gdje zapošljava 4.000 radnika. Poljsku su izabrali zbog infrastrukture i stručnjaka, kažu u Intelu, napominjući da je lokacija novog pogona blizu planirane tvornice u Njemačkoj i one u Irskoj.

Očekuje se da će novo postrojenje biti pušteno u rad do 2027. godine.

Na čelu s izvršnim direktorom Patom Gelsingerom, Intel ulaže milijarde u gradnju tvornica na tri kontinenta kako bi vratio dominantnu poziciju u proizvodnji čipova i uspješnije konkurirao rivalima AMD-u, Nvidiji i Samsungu.

Planira uložiti i do 100 milijardi dolara u gradnju potencijalno najvećeg svjetskog kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohio, podsjeća Reuters. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti