Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.

Potrebna su dodatna sredstva zbog sve većih troškova, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Intela.

Blisko surađujemo s njemačkom saveznom vladom kako bismo premostili razliku u troškovima, dodao je.

Puno se toga po njegovim riječima promijenilo otkako je Intel najavio da će u Magdeburgu izgraditi nekoliko tvornica čipova.

Geopolitički su se izazovi umnožili, globalna potražnja za poluvodičima pala, a troškovi izgradnje porasli, cijene energije i inflacija predstavljaju izazov za globalno gospodarstvo, kazao je glasnogovornik.

Intel navodno sada od Berlina traži 10 milijardi eura financijske pomoći, u odnosu na već obećanih 6,8 milijardi eura.

Američka grupacija očekuje veće troškove projekta u Magdeburgu, izvijestio je financijski dnevnik Handelsblatt.

Naši su pregovori daleko odmakli. Zahtjevi za subvencijama visoki su i konkretno razgovaramo može li im se udovoljiti ili ne, rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Robert Habeck.

No želim naglasiti da također želimo Intel ovdje u Njemačkoj, nastavio je Habeck te dodao da vlada ipak ne troši novac šakom i kapom.

Intel spada među velike igrače, a proizvodnja poluvodiča vrlo je važna, napomenuo je ministar.

Intel ima najveći udio na unosnom svjetskom tržištu poluvodiča koji se koriste u osobnim računalima i serverima, podsjeća agencija dpa.

U ožujku prošle godine kompanija je najavila da će se najnovija generacija čipova u Magdeburgu proizvoditi od 2027. godine, najavivši ulaganja od najmanje 17 milijardi eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju