Washington i Tokio jačaju suradnju u razvoju čipova

Sjedinjene Američke Države i Japan će produbiti suradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, objavile su obje zemlje u petak, što je najnoviji znak jačanja veza između dviju saveznica na području kompjuterske industrije.

Hina | 27.05.2023. / 08:17

Poluvodiči, ilustracija (Foto: Getty Images)

Odluka, koja također uključuje suradnju na području kvantnog računarstva i rasprave o umjetnoj inteligenciji, najavljena je u vrijeme kada Washington i Tokio smanjuju svoju izloženost Kini i surađuju kako bi proširili proizvodnju čipova te osigurali napredne komponente nužne za gospodarski rast.

Poluvodiči, ilustracija Američke subvencije za proizvodnju poluvodiča mogle bi biti problematične za tvrtke koje imaju tvornice u Kini

SAD, Japan i druge zemlje članice skupine G7, prošli tjedan su pristali na "smanjivanje rizika", ali ne i udaljavanje od Kine, naglasivši pritom duboku zabrinutost među naprednijim demokracijama zbog rastuće kineske tehnološke moći i njezine uloge u tehnološkim opskrbnim lancima.

Dvije su zemlje u zajedničkom priopćenju pristale na jačanje suradnje između vlastitih centara za istraživanje i razvoj dok planiraju buduću tehnološku suradnju.

Mikročip Kina zabranila proizvode najvećeg američkog proizvođača mikročipova: "Prijete kineskoj nacionalnoj sigurnosti"

Pristale su surađivati kako bi identificirali i razriješili geografsku koncentraciju proizvodnje koja potkopava otpornost opskrbnog lanca poluvodiča. Također su se obvezale jačati opskrbne lance tako što će surađivati sa zemljama u razvoju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti