Američke subvencije za proizvodnju poluvodiča mogle bi biti problematične za tvrtke koje imaju tvornice u Kini

Washington je naveo da je cilj poticaja obnoviti vodeću ulogu SAD-a u proizvodnji poluvodiča, potaknuti zapošljavanje i i zaštititi ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

Hina | 25.05.2023. / 10:24

Poluvodiči, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Južna Koreja zatražila je od Washingtona da izmijeni kriterije za subvencioniranje proizvodnje poluvodiča koji uvjetuju državnu pomoć ograničenim ulaganjima na drugim proizvodnim lokacijama, poput Kine, pokazali su dokumenti.

Američko ministarstvo trgovine predložilo je u ožujku propise koji bi Kini i ostalim zemljama s oznakom moguće prijetnje za nacionalnu sigurnost blokirali pristup subvencijama za proizvodnju i istraživanje poluvodiča, 'teškim' 52 milijarde dolara.

Samsungovi 3nm čipovi Samsung najavio gradnju pet tvornica poluvodiča u sljedećih 20 godina

Južna Koreja, veliki ulagač u američki sektor poluvodiča, zatražila je od Washingtona da preispita propis koji bi subvencioniranim tvrtkama zabranio proširenje proizvodnih kapaciteta u zemljama s oznakom moguće prijetnje za više od pet posto.

Republika Koreja smatra da primjena 'zaštitnih odredbi' ne bi trebala nametati nerazumno velik teret kompanijama koje ulažu u Sjedinjenim Državama, stoji u službenom podnesku Seula.

Podnesak ne navodi detalje, ali novinska agencija Yonhap piše da je Seul zatražio da se proširivanje proizvodnih kapaciteta u trećim zemljama ograniči na 10 posto.

Južnokorejsko ministarstvo industrije nije željelo komentirati izvješće.

Washington je naveo da je cilj poticaja obnoviti vodeću ulogu SAD-a u proizvodnji poluvodiča, potaknuti zapošljavanje i i zaštititi ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

Južnokorejski Samsug i SK Hynix, dva vodeća proizvođača memorijskih čipova u svijetu, uložili su milijarde dolara u tvornice u Kini, napominje Reuters.

Samsung istodobno gradi tvornicu u SAD-u koja bi mogla stajati više od 25 milijardi dolara.

Poluvodiči, ilustracija Alternativa azijskim proizvođačima: Sjevernoameričke države kreću u jačanje industrije poluvodiča

U podnesku američkim vlastima Samsung Electronics Co Ltd zatražio je pojašnjenje predloženog propisa kako ulaganja u proizvodnju čipova u SAD-u "ne bi bila pretjerano i nenamjerno ograničena", pokazuju dokumenti.

I SK Hynx Inc napisao je podnesak, ali njegova javna verzija ne sadrži detalje, navodi Reuters.

Južnokorejska Udruga industrije poluvodiča upozorila je da kompanije koje bi se mogle kvalificirati za subvencije u SAD-u imaju u Kini brojne tvornice.

Za te je kompanije ključno da im se omogući zaštita dosadašnjih ulaganja kako bi bila komercijalno održiva, poručili su iz udruge.

SK Hynix i Samsung Electronics nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju uvjet za subvencije u SAD-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti