Kina zabranila proizvode najvećeg američkog proizvođača mikročipova: "Prijete kineskoj nacionalnoj sigurnosti"

Potez kineskih vlasti kojim se zabranjuje prodaja mikročipova najvećeg američkog proizvođača memorijskih mikročipova naljutila je američke vlasti.

Branimir Vorša | 22.05.2023. / 09:40

Mikročip
Mikročip (Foto: Getty Images)

Kineski nacionalni regulator kibernetičkog prostora objavio je u nedjelju da Micron Technology, najveći američki proizvođač memorijskih čipova, predstavlja "ozbiljne mrežne sigurnosne rizike" i rizik za kinesku nacionalnu sigurnost.

Objava znači da će proizvodi te američke kompanije biti zabranjeni u ključnim infrastrukturnim projektima u drugom po redu najvećem svjetskom gospodarstvu. Riječ je ujedno i o prvom velikom potezu Kine protiv američkog proizvođača čipova, a on dolazi u trenutku dok se povećavaju napetosti između Pekinga i Washingtona.

Thierry Breton Europski povjerenik jasno rekao: Istraživanje nije dovoljno, EU mora proizvoditi najnovije čipove

Pregledom je utvrđeno da Micronovi proizvodi imaju ozbiljne mrežne sigurnosne rizike, koji predstavljaju značajne sigurnosne rizike za kineski lanac opskrbe kritične informacijske infrastrukture, utječući na kinesku nacionalnu sigurnost, stoji u priopćenju Kineske uprave za kibernetički prostor (CAC).

Odgovor Microna, američke vlade i skupine G7

Iz CAC-a nisu dali pojedinosti o rizicima koje su pronašli, kao niti u kojim Micronovim proizvodima su ih pronašli. Glasnogovornik Microna potvrdio je za BBC da je tvrtka primila obavijest CAC-a nakon pregleda Micronovih proizvoda prodanih u Kini.

Procjenjujemo zaključak i procjenjujemo svoje sljedeće korake. I dalje ćemo rado sudjelovati u razgovorima s kineskim vlastima, dodaju iz Microna.

Američka vlada odgovorila je da će raditi sa saveznicima na rješavanju onoga što su nazvali "distorzijama tržišta memorijskih čipova uzrokovanim postupcima Kine".

Poluvodiči, ilustracija Kinesku AI industriju tek minimalno usporili američki zakoni o izvozu čipova

Čvrsto se protivimo ograničenjima koja nemaju činjeničnu osnovu. Ova akcija, zajedno s nedavnim racijama i ciljanjem drugih američkih tvrtki, nije u skladu s tvrdnjama Kine da otvara svoja tržišta i da je predana transparentnom regulatornom okviru, rekao je pak glasnogovornik američkog ministarstva trgovine.

SAD je već ranije uveo niz mjera protiv kineske industrije proizvodnje čipova.

Priopćenje CAC-a također je došlo dan nakon što su čelnici G7 u Japanu objavili zajedničku izjavu u kojoj je kritizirana Kina, uključujući njezinu upotrebu "ekonomske prisile". Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao da države G7 žele umanjiti rizik i diverzificirati odnos s Kinom.

Izvršni direktor Microna Sanjay Mehrotra prisustvovao je samitu G7 u Hirošimi, kao dio skupine poslovnih čelnika. Micron je proteklog tjedna najavio da će uložiti oko 3,6 milijardi dolara u razvoj tehnologije u Japanu.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti