Europa mora proizvoditi najnovije računalne čipove i ne smije dopustiti da bude potisnuta na područje istraživanja ili proizvodnje starijih čipova, upozorio je u utorak europski povjerenik za industriju Thierry Breton.

Cilj je EU-a udvostručiti udio u globalnoj proizvodnji čipova, na 20 posto, podsjetio je Breton.

Stručnjaci pak primjećuju da EU proizvođačima nudi manju potporu nego SAD i Kina.

Plan je model za novu generaciju samosvojnijih mjera industrijske politike, uključujući "izravnu potporu proizvodnoj bazi u Europi duž cijelog lanca opskrbe", objasnio je Breton na skupu u organizaciji Međusveučilišnog centra za mikroelektroniku (IMEC).

Čipovi Postignut dogovor o europskom Aktu o čipovima, ključni preduvjet europske strateške tehnološke neovisnosti

Naglasio je i da Europa mora staviti naglasak na proizvodnju.

Biti izvrstan u istraživanju nije dovoljno. Relevatna pozicija u industriji traži gradnju tvornica i proizvodnju u Europi, rekao je povjerenik EU-a.

Otklonio je sugestije da bi se Europa trebala usredotočiti samo na postojeće prednosti u proizvodnji relativno starijih čipova, uglavnom za matičnu automobilsku industriju.

Odbijamo svaki pokušaj geografske segmentacije prema kojem bi Europa proizvodila starije računalne čipove, a Azija i SAD one najnovije, rekao je.

EU će surađivati ​​sa saveznicima, a "Europa će također braniti svoje industrijske interese i vodstvo ako budu dovedeni u pitanje", poručio je Breton.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju