Kinesku AI industriju tek minimalno usporili američki zakoni o izvozu čipova

Povuci-potegni između američke vlade i industrije razotkriva izazov usporavanja napretka kineske visoke tehnologije bez štete za američke kompanije.

Hina | 03.05.2023. / 15:40

Poluvodiči, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Američke kontrole izvoza mikročipova uvedene prošle godine kako bi se zamrznuo kineski razvoj superračunala, imaju tek minimalan učinak na kineski tehnološki sektor, navodi Reuters.

Pravila su ograničila isporuke čipova američkih korporacija Nvidia i Advanced Micro Devices, koji su postali standard globalne tehnološke industrije za razvoj chatbota (računalnog programa dizajniranog za simulaciju razgovora s ljudskim korisnicima, posebno putem interneta) i drugih AI sustava.

No, Nvidia je stvorila varijante svojih čipova za kinesko tržište koje su usporene kako bi zadovoljile američka pravila. Industrijski stručnjaci rekli su Reutersu da će najnoviji - Nvidia H800 koji je najavljen u ožujku - vjerojatno trebati 10 do 30 posto više vremena za obavljanje nekih AI zadaća i mogao bi udvostručiti dio troškova u odnosu na Nvidijine najbrže američke čipove.

Slika nije dostupna Intel i dalje najveći igrač na tržištu procesora, ali mu konkurenti dišu za vratom

Čak i usporeni Nvidijini čipovi predstavljaju napredak za kineske tvrtke. Jedna od najvećih kineskih tehnoloških kompanija Tencent Holdings je u travnju procijenila da će sustavi koji koriste Nvidijin H800 više nego prepoloviti potrebno vrijeme za testiranje najvećeg AI sustava, s 11 na četiri dana.

Povuci-potegni između američke vlade i industrije razotkriva izazov usporavanja napretka kineske visoke tehnologije bez štete za američke kompanije.

Dio američke strategije u postavljanju pravila bilo je izbjeći šok da Kinezi potpuno odbace američke čipove i udvostruče vlastite napore u njihovu razvoju.

Ograničenja izvoza podijeljena su na dva dijela. Prvi postavlja gornju granicu sposobnosti čipa za izračunavanje iznimno preciznih brojeva. Ta mjera osmišljena je da ograniči superračunala koja se mogu koristiti u vojnim istraživanjima.

No izračunavanje iznimno preciznih brojeva manje je bitno u radu umjetne inteligencije od velikih jezičnih modela gdje je količina podataka koju čip može procesuirati još važnija.

Nvidia za korištenje u takvim procesima najvećim kineskim tehnološkim tvrtkama - uključujući Tencent, Alibabu i Baid - prodaje čip H800, iako još nije započela s isporukama čipova u velikim količinama.

TSMC Tajvanski TSMC planira uložiti 40 milijardi dolara u izgradnju tvornice čipova u SAD-u

Vlada ne nastoji naštetiti konkurenciji ili američkoj industriji i dopušta američkim tvrtkama da isporučuju proizvode za komercijalne aktivnosti, poput pružanja usluga u oblaku za korisnike, navela je Nvidia u prošlotjednom priopćenju i dodala da je Kina važan kupac američke tehnologije.

Kontrole izvoza od listopada zahtijevaju da stvaramo proizvode uz sve veći jaz između dva tržišta. Poštujemo propise i istovremeno nudimo što je moguće konkurentnije proizvode na svakom tržištu, objavila je Nvidia u prošlome tjednu.

Nvidijin glavni znanstvenik Bill Dally je u zasebnoj izjavi ovoga tjedna naveo da će “takav jaz s vremenom brzo rasti jer se zahtjevi za obukom nastavljaju udvostručavati svakih šest do 12 mjeseci.”

Glasnogovornik Ureda za industriju i sigurnost, ogranka američkog Ministarstva trgovine koja nadzire pravila, nije želio komentirati.

Usporeno, ali ne zaustavljeno

Superračunalo (Foto: Getty Images) Dva tehnološka diva udružila snage i grade "jedno od najmoćnijih AI superračunala na svijetu"

Drugo američko ograničenje odnosi se na brzine prijenosa s čipa na čip. Modeli iza tehnologija kao što je ChatGPT preveliki su da bi stali na jedan čip. Umjesto toga, moraju biti raspoređeni na mnogo čipova - često na tisuće odjednom - koji svi međusobno trebaju komunicirati.

Nvidia nije otkrila pojedinosti izvedbe čipa H800 samo za Kinu, ali list sa specifikacijama u koji je Reuters imao uvid pokazuje da je brzina od čipa do čipa 400 gigabajta u sekundi, manje od polovine vršne brzine od 900 gigabajta u sekundi za Nvidijin vodeći H100 čip koji je dostupan izvan Kine.

Neki iz industrije umjetne inteligencije vjeruju da su to još uvijek dovoljne brzine.

Istraživači umjetne inteligencije pokušavaju smanjiti masivne sustave koje su izgradili kako bi smanjili troškove proizvoda za obuku sličnih ChatGPT-u i drugim procesima. To će tražiti manje čipova, smanjujući komunikaciju između čipova, kao i utjecaj američkog ograničenja brzine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti