Dva tehnološka diva udružila snage i grade "jedno od najmoćnijih AI superračunala na svijetu"

U planu je da njihovo zajedničko superračunalo bude toliko jako, da se može nositi s ogromnim računalnim radnim opterećenjem potrebnim za treniranje i skaliranje umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 17.11.2022. / 16:05

Superračunalo (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U svijetu postoji tek šačica superračunala, najčešće smještenih duboko pod zemljom i namijenjenih znanstvenim i tehničkim istraživanjima ili pak za iznajmljivanje njihove snage tvrtkama kojima je ona potreba kraće vrijeme. 

Razvoj i izgradnja takvog jednog superračunala izuzetno je skup i dugotrajan proces pa ne iznenađuje što se na takav potez odlučuju tek rijetki. 

Međutim, dva su tehnološka diva objavila kako su dogovorili višegodišnju suradnju na izgradnji "jednog od najmoćnijih svjetskih superračunala pogonjenih umjetnom inteligencijom". Kako su pojasnili iz Nvidije, suradnja  s  Microsoftom omogućit će im korištenje skalabilne instance virtualnog stroja za ubrzavanje napratka u razvoju generativnih AI modela, kao što je DALL-E. 

U planu je da njihovo zajedničko superračunalo bude toliko jako, da se može nositi s ogromnim računalnim radnim opterećenjem potrebnim za treniranje i skaliranje umjetne inteligencije. 

Napredak AI tehnologije kao i prihvaćanje industrije ubrzavaju se. Proboj temeljnih modela pokrenuo je plimni val istraživanja, potaknuo nove startupe i omogućio nove poslovne aplikacije, istaknuo je Nvidijin potpredsjednik poslovnog računalstva Manuvir DasNaša suradnja s Microsoftom osigurat će istraživačima i tvrtkama najsuvremeniju AI infrastrukturu i softver za iskorištavanje transformativne moći AI.

Samo računalo bit će temeljeno na Microsoftovom oblaku Azure, a koristit će desetke tisuća Nvidijinih snažnih GPU-ova H100 i A100 podatkovnog centra i njegovu Quantum-2 InfiniBand mrežnu platformu.

Iz Nvidije ističu kako će kombinacija Microsoftove Azure platforme u oblaku i Nvidijinih GPU-ova omogućiti tvrtkama da na njihovom računalu treniraju, implementiraju i skaliraju AI - bez obzira na njihovu veličinu. 

Osim toga, najavljena je suradnja i na razvoju Microsoftovog programa za optimizaciju dubokog učenja - DeepSpeed.

U zajedničkoj objavi za medije, iz Nvidije su istaknuli kako bi se buduće superračunalo moglo koristiti za istraživanje i daljnje ubrzanje napretka u generativnoj umjetnoj inteligenciji, vrsti umjetne inteligencije koja koristi algoritme za samoučenje za stvaranje raznolikog raspona sadržaj, kao što su tekst, kod, digitalne slike, video i audio. 

AI potiče sljedeći val automatizacije u poduzećima i industrijskom računalstvu, omogućujući organizacijama da učine više s manje dok se nose s ekonomskim neizvjesnostima, dodao je Scott Guthrie, izvršni potpredsjednik Cloud + AI grupe u Microsoftu. Naša suradnja s Nvidijom otključava najskalabilniju superračunalnu platformu na svijetu, koja pruža najsuvremenije AI mogućnosti za svaku tvrtku na Microsoft Azure platformi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti