Ipak nisu uspjeli: Japanska privatna tvrtka izgubila kontakt sa svojom letjelicom na Mjesecu

Prema podacima iz ispacea, letjelica je tijekom svoje misije ispunila osam od deset zadataka, što će pružiti vrijedne podatke za sljedeći pokušaj slijetanja, koji je predviđen 2024. godine.

Martina Čizmić | 26.04.2023. / 08:43

Mjesec i Zemlja (Foto: Getty Images)

Japanska tvrtka ispace bila je na korak do upisivanja u povijest svemirskih letova. Njihova je letjelica Hakuto-R Mission 1 uredno letjela oko Mjeseca dva tjedna, no prilikom spuštanja na površinu izgubljen je kontakt s letjelicom te su iz ispacea objavili kako je letjelica vjerojatno izgubljena.

Izgubili smo komunikaciju, tako da moramo pretpostaviti da nismo dovršili slijetanje na površinu Mjeseca, izjavio je tijekom prijenosa uživo osnivač i direktor tvrtke Takeshi Hakamada.

Letjelica je u trenutku gubitka kontakta bila tek 90 metara od površine Mjeseca. Da se sigurno spustila, letjelica bi na površinu dostavila i dva rovera - japanski rover veličine loptice za tenis i četverokotačni rover Rashid Ujedinjenih Arapskih Emirata. Osim toga, letjelica je nosila i eksperimentalnu bateriju te cijeli niz drugih senzora koji su trebali pratiti njezin boravak na Mjesecu.

Naši će inženjeri nastaviti istraživati situaciju. U ovom trenutku mogu reći samo da smo veoma ponosni na činjenicu da smo ovom misijom postigli toliko toga, dodao je Hakamada.

 

 

Prema podacima iz ispacea, letjelica je tijekom svoje misije ispunila osam od deset zadataka, što će pružiti vrijedne podatke za sljedeći pokušaj slijetanja, koji je predviđen 2024. godine.

Dosad su samo države uspjele uspješno poslati letjelice na površinu Mjeseca, a SAD je još uvijek jedina zemlja na svijetu koja je na površinu poslala i ljude. Posljednjih godina i Indija i Izrael pokušali su se pridružiti tom odabranom društvu i poslali svoje letjelice, no nijedna se nije uspješno spustila na Mjesec.

Iako se u slučaju japanske letjelice radilo o privatnom pothvatu, i japanska vlada planira poslati astronaute na Mjesec. Plan im je do kraja desetljeća poslati letjelicu s posadom, no taj bi se plan mogao promijeniti nakon što je posljednjih mjeseci japanski svemirski program zabilježio nekoliko neuspjeha.

Izvor: Reuters 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti