Projekt, koji koordinira agencija za poljoprivredu, trebao bi osnažiti rastuću industriju iskorištavanja morske trave koja traži nova tržišta, istovremeno oživljavajući drevnu tradiciju.

No, neki se boje da bi to moglo povećati ionako veliki broj grla u zemlji koja je najveći emiter metana po glavi stanovnika u Europi.

Dvadesetak vrsta morske trave, uglavnom s obale Atlantika, znanstvenici su već testirali, a još desetke su prikupili uz pomoć partrnera iz Norveške, Kanade, Švedske, Njemačke i Velike Britanije.

Stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije već su pokazali da vrsta asparagopsis, kada se u malim količinama doda u hranu za stoku, dramatično smanjuje emisije metana.

No, to otkriče još nisu uspjeli pretočiti u proizvodnju morske trave koju nije lako uzgojiti na sjeverozapadu Europe.

Cilj irskoga projekta je umjesto toga pronaći obilje prirodne trave, iako znanstvenici priznaju da će biti teško doseći smanjenje metana od 80 posto koliko se postiže asparagopsisom.

Otkrili smo neke smeđe trave koje obećavaju dobre rezultate, rekla je Maria Hayes, direktorica u projektu SeaSolutions čiji je tim postigao smanjenje između 11 i 20 posto.

Smanjenje emisije neće biti spektakularno, ali može biti značajno, dodala je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju