Itekako je moguće: Proizveden serološki test na COVID-19 koji košta tek nešto više od 3 kune!

Znanstvenici su razvili serološki test koji si može priuštiti bilo tko i bilo gdje. Njegova cijena toliko je niska da će vam se pomutiti razum.

Branimir Vorša | 17.07.2020. / 10:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S obzirom na to da pandemija novog koronavirusa ne jenjava te broj zaraženih i umrlih od bolesti COVID-19 i dalje raste, znanstvenici još uvijek traže učinkovite testove za otkrivanje infekcije kod ljudi. Jedna od osnovnih metoda je serologija, no ona zahtijeva prisutnost visokokvalitetnih rekombinantnih virusnih antigena u uzorcima.

Najnovija studija objavljena u srpnju na znanstvenom serveru medRxiv, pokazuje da je to moguće, a riječ je o vrlo jeftinom, pouzdanom i osjetljivom testu koji bi mogao iz temelja promijeniti provođenje preventivnih mjera protiv bolesti COVID-19 u dijelovima svijeta u kojima su resursi oskudni.

Jedan od najvažnijih virusnih antigena u borbi protiv COVID-19 jest takozvani SARS-COV-2 spike (vršni) antigen, na koji se znanstvenici fokusiraju kako bi razvili cjepiva, antivirusne lijekove i serološke testove.

Ključ epidemiološkog nadzora pandemije

Serološki testovi ključni su za epidemiološki nadzor pandemije, pogotovo za otkrivanje asimptomatskih pacijenata, kao i za izvlačenje mehanizma antivirusnog imuniteta.

Takozvani "spike protein", odnosno vršni protein sastoji se od dvije podjedinice, S1 i S2, koje upravljaju vezanjem za receptore i stapanjem s membranom, odnosno procesima pomoću kojih virus ulazi u zdravu stanicu. Taj protein napadaju neutralizirajuća antitijela, a najčešći serološki test za SARS-CoV-2 jest enzimsko vezani imunoapsorbirajći test (ELISA), koji je baziran na spomenutom S-proteinu.

Rezanje cijene

Najnovija provedena studija bavila se otkrivanjem glavnih značajki koje bi omogućile razvoj jeftinog ELISA testa, koji je baziran na imunološkoj reakciji antitijela na S-protein. Cilj je bio proizvesti test koji bi omogućio ogroman broj testiranja na infekciju u siromašnim zemljama.

U tom smislu, znanstvenici su se usredotočili na rezanje cijene proizvodnje testa tako da su osmislili optimalan način za proizvodnju antigena te su napravili i nužne promjene u metodi prikupljanja antigena i obradi uzoraka. Kao rezultat svega toga uspjeli su proizvesti test koji stoji tek nešto više od 3 kune po uzorku.

Prvo su uspjeli uzgojiti S-protein virusa SARS-CoV-2 u prefuzijskom stanju u staničnoj kulturi u laboratoriju, pomoću integracije transgena u genom stanica, što je rezultiralo stabilnim S-proteinom. Koristili su i kotransfekcijske tehnike te otvoreni plazmid koji ima selekcijski marker te su uspjeli proizvesti S-protein unutar 24 dana od transfekcije. Tako dobiven S-protein stabilan je i do 100 dana od proizvodnje.

Velika pouzdanost

Testiranja su proveli na 210 pozitivnih i negativnih serumskih uzoraka, od kojih je njih 66 došlo od simptomatskih COVID pacijenata, a preostalih 124 uzeto je prije izbijanja pandemije.

Testiranja su pokazala 98 posto preciznosti u otkrivanju negativnih uzoraka (122 od 124) te 80 posto preciznosti u testiranju na imunoglobulin G (IgG), odnosno 53 od 66 testova simptomatskih pacijenata bilo je pozitivno i na njihovim testiranjima.

Za usporedbu, dostupni brzi komercijalni serološki testovi, koji se primjerice koriste u Brazilu, imaju IgG osjetljivost od tek 46 posto.

Nekompliciranje s uzimanjem uzoraka

Znanstvenici su pojednostavnili i proces uzimanja krvnih uzoraka, tako što su uzorke uzimali pomoću uboda u prst i uzimanja uzoraka na trakicama filter-papira. Korištenje osušenih mrlja krvi na filter-papiru pokazalo je usporedive rezultate sa serumskim testiranjima.

Kad se sve zbroji, jeftin potrošni materijal, zajedno s ljudskim radom, transportom i cijenom opreme, trošak testiranja iznosi tek nešto više od 3 kune po testu.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti