Izrael optužen da je za likvidaciju iranskog nuklearnog znanstvenika koristio strojnicu kojom je upravljala umjetna inteligencija

Iran optužuje Izreal da je stronicom kojom je upravljala umjetna inteligencija u studenom 2020. godine likvidirao jednog od vodećih iranskih nuklearnih znanstvneika, Mošena Farizadeha.

Branimir Vorša | 19.09.2021. / 10:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

I prije same likvidacije iranskog nuklearnog znanstvenika, iranska obavještajna služba upozorila je Farizadeha da Izrael možda sprema napad na njega. Posljednjih nekoliko godina, Farizadeh je bio na meti Izraela jer je jedan od vodećih zbnanstvenika u razvoju iranskog nuklearnog naoružanja.

Ipak, iranski znanstvenik nije upozorenja shvatio ozbiljno jer je već dotad primio višestruke prijetnje od Izraela.

Prema pisanju New York TImesa, razne iranske novinske agencije tvrde da je likvidacija znanstvenika provedena u potpunosti na daljinu.

S druge strane, analitičar za elektroničko ratovanje koji sudjeluje u istrazi, objasnio je da teoriju o strojnici kojom je upravljala umjetna inteligencija treba uzeti s oprezom, osobito zato što Iran još uvijek nema dovoljno dokaza za njezinu potvrdu.

Ipak, detalji koje su otkrili američki, izraelski i iranski dužnosnici te neki obavještajni stručnjaci upoznati s planiranjem likvidacije, jasno su opisali napad koji je proveden korištenjem strojnice kojom se upravljalo na daljinu.

Prema pisanju Engadgeta, Izraelci su postavili oružje na vozilo parkirano pored ceste. Pojedinci koji sudjeluju u ostrazi pojasnili su da se strojnica aktivirala kad je Farizadehov automobil prolazio pored parkiranog vozila.

Dodaju da je napad bio učinkovit jer je u njemu ubijen samo Farizadeh, čak i bez korištenja softvera za prepoznavanje lica.

Ipak, službeno vlade Irana i Izraela još uvijek nisu potvrdile uporabu navedenog oružja, unatoč brojnim izjavama i svjedocima.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti