Je li ovo sljedeći korak u razvoju umjetne inteligencije? Kineski znanstvenici stvorili "AI dijete"

"Ona razlikuje dobro od zla, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć oblikovati budućnost."

Martina Čizmić | 04.02.2024. / 10:47

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

 Često možemo čuti kako je umjetna inteligencija još na početku i da je sličnija djetetu po načinu na koji "uči" nego nekoj moćnoj tehnologiji. No, kako bi izgledalo AI dijete?

Upravo su to mogli iskusiti posjetitelji izložbe Frontiers of General Artificial Intelligence Technology koja se održala u Pekingu u Kini. Tamo je, naime, bilo moguće komunicirati s avatarom koji predstavlja AI dijete, malu djevojčicu nazvanu Tong Tong.

Stephanie Dinkins i njena AI umjetnost - 4 Umjetnička djela bazirana na umjetnoj inteligenciji predstavljena u muzeju

Tong Tong stvorili su znansvenici na pekinškom Institutu za opću umjetnu inteligenciju. Ideju je dobio Zhu Songhun, osnivač instituta koji se specijalizirao za umjetnu inteligenciju koja oponaša ljude.

Njegova Tong Tong osmišljena je ne samo da simulira ponašanje djeteta, već i da izvršava zadatke koji su joj dani u virtualnom okruženju.

Tong Tong posjeduje um i nastoji razumjeti zdrav razum koji podučavaju ljudi. Ona razlikuje dobro od zla, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć oblikovati budućnost, navodi se u videu Instituta.

Googleove karte Odlične vijesti za sve korisnike Googleovih karata: Stižu nove AI opcije koje će dodatno poboljšati pretraživanje

Znanstvenici s Instituta prošle su godine predložili Tong test, sofisticirani test koji se sastoji od gotovo 150 pitanja, na temelju kojih bi se trebala zaključiti sofisticiranost modela umjetne inteligencije. Kroz pet mjerljivih dimenzija (viziju, jezik, kogniciju, emocije i učenje), ali i društvene i grupne vrijednosti, test bi trebao odrediti koliko je određeni model blizak općoj umjetnoj inteligenciji.

Da bismo napredovali prema općoj umjetnoj inteligenciji, moramo stvoriti entitete koji mogu razumjeti stvarni svijet i posjedovati širok raspon vještina, istaknuo je Zhu i dodao kako se nada da bi Tong Tong mogao biti prvi korak u tome smjeru.

Izvor: South China Morning Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti