Umjetnička djela bazirana na umjetnoj inteligenciji predstavljena u muzeju

Dinkins je postala prva dobitnica LG Guggenheim nagrade koja predstavlja petogodišnju suradnju usmjerenu na promociju umjetnika koji se bave spajanjem umjetnosti i tehnologije.

Martina Čizmić | 04.02.2024. / 09:35

Galerija

Otkako su se na sceni pojavili različiti alati pogonjeni umjetnom inteligencijom, brojni umjetnici eksperimentiraju s njima. I dok neki smatraju da umjetna inteligencija kopira njihove stilove te joj se ne vesele, drugi ju pak koriste kako bi dodatno izrazili svoju kreativnost.

Tako je američka umjetnica, Stephanie Dinkins iskoristila umjetnu inteligenciju kako bi stvorila nova umjetnička djela za što je i nagrađena nagradom LG Guggenheim 2023. za umjetnike koji pomiču granice u tehnološkoj umjetnosti. 

Zagreb Art Singularity Jedinstveni događaj: Prva svjetska izložba "umjetničkih djela" koju potpisuje AI

Svoja tri najnovija djela izložila je na programu „Late Shift x Stephanie Dinkins“ koji je održan u Muzeju Solomona R. Guggenheima u New Yorku. Umjetna inteligencija integralni je dio Dinkinsove umjetničke prakse i vizije te istražuje načine kako AI učiniti pristupačnijim i inkluzivnijim. Kroz svoj rad postavlja ključna pitanja kako bi istaknula potrebu razvijanja šire perspektive umjetne inteligencije i perspektive koja vjernije odražava stvarnost. Njezini projekti rasvjetljavaju činjenicu da AI često reflektira mentalitet većine, što često rezultira zanemarivanjem onih koji se nalaze u sivoj zoni društva.

Njezini radovi u nastajanju prikazani u Guggenheimu, potiču publiku da se uključi u priču o poticanju rasta socijalnih vrijednosti kao što su briga i pažljivost kod umjetne inteligencije. Djela kao što su "Not the Only One Avatar image 2023 brain (N'TOO)", "The Stories We Tell Our Machines" i "WisdomBot" fokusirana su na interakciju između umjetne inteligencije prikazane na LG OLED zaslonima i publike. Njihova suština je u tome da svatko može pridonijeti oblikovanju načina na koji AI shvaća svijet.

Fotoaparat Umjetna inteligencija fotografima daje "prekrasne nove mogućnosti" i pomaže im brzo ostvariti njihove vizije

Tema koja se kontinuirano istražuje u inicijativi „LG Guggenheim Art and Technology“ jest simbioza između tehnologije i umjetnosti, gdje jedan potiče drugog na istraživanje novih puteva. Prezentacija nedavnih radova Stephanie Dinkins dolazi u prikladnom trenutku s obzirom na hrabri korak kojeg je LG učinio tijekom CES-a, gdje je AI nazvao "ljubaznom inteligencijom" i postavio je u središte svojih aktivnosti za ovu godinu. LG i Guggenheim udružili su snage kako bi podržali veći broj umjetnika u stvaranju novih tehnoloških i umjetničkih izraza. Prošle godine, Dinkins je postala prva dobitnica LG Guggenheim nagrade koja predstavlja petogodišnju suradnju usmjerenu na promociju umjetnika koji se bave spajanjem umjetnosti i tehnologije.

LG i Guggenheim muzej zajednički rade na prepoznavanju i promicanju umjetnika koji istražuju nove horizonte tehnološke umjetnosti. Za više informacija posjetite internetsku stranicu LG-eve inicijative za umjetnost i tehnologiju u suradnji s Guggenheimom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti