Jeste li spremni na EU digitalnu zdravstvenu putovnicu?

U konačnici, građanima će se omogućiti kvalitetnije i brže liječenje, ali će se i ujedno olakšati liječenje u inozemstvu.

Martina Čizmić | 24.04.2024. / 14:59

Liječnik, ilustracija (Foto: Getty Images)

Građani Europske unije u budućnosti će još lakše ostvarivati svoja prava na zdravstvenu zaštitu i liječenje u drugim zemljama članicama EU. Naime, iako su i do sad građani imali pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu putem Europske kartice zdravstvenog osiguranja, od jeseni bi to mogli ostvarivati i pomoću EU digitalne zdravstvene putovnice. 

Naime, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojen je konačni tekst sporazuma o europskom prostoru za zdravstvene podatke tj. EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici. Sporazum je usvojen velikom većinom glasova na plenarnoj sjednici, s čak 445 glasova za, 142 protiv i 39 suzdržanih. Predviđeno je da novi europski zakon stupi na snagu na jesen ove godine, a prva faza zakona u državama članicama počet će se primjenjivati nakon dvije godine, dakle koncem 2026.

U svakom trenutku zdravstveni radnici u EU generiraju i upotrebljavaju brojne bitne zdravstvene podatke koji su im neophodni za spašavanje života pacijenata. No, zbog složenih pravila i procedura između država članica EU postoje mnogobrojne prepreke koje otežavaju potpuno iskorištavanje potencijala zdravstvenih podataka i digitalnog zdravstva. Nedostatak obveznih standarda na razini EU sprječava razmjenu podataka čak i unutar iste države članice. Zbog toga, donosimo nova pravila koja će riješiti te probleme. Novi okvir će definirati jasna pravila, zajedničke standarde i prakse, infrastrukturu i upravljački model za korištenje elektroničkih zdravstvenih podataka od strane pacijenata te za istraživanje, inovacije, oblikovanje politika, sigurnost pacijenata i statistiku, istaknuo je hrvatski zastupnik Tomislav Sokol koji je, u ime Parlamenta, pregovarao posljednjih mjeseci s Vijećem.

Kod primarne uporabe zdravstvenih podataka, naglasak se stavlja na građane, budući da im se pruža kontrola nad njihovim podacima s ciljem unaprjeđenja zdravstvene zaštite u cijeloj EU. To podrazumijeva digitalizaciju svih naših zdravstvenih podataka, koja će omogućiti građanima jednostavan i besplatan pristup njihovim elektroničkim zdravstvenim kartonima putem mobitela ili računala u digitalnom formatu koji je standardiziran i prihvaćen u cijeloj Uniji. Građani mogu dijeliti svoje podatke s liječnicima u svojoj državi ili u drugim državama članicama, što im omogućuje poboljšan pristup zdravstvenoj zaštiti. Nova pravila će rezultirati učinkovitijim radom zdravstvenih radnika jer će se izbjeći nepotrebne pretrage, osigurat će se naprednija dijagnostika i liječenje te smanjiti medicinske pogreške, dodao je.

No, EU digitalna zdravstvena putovnica omogućit će i lakši pristup anonimiziranim zdravstvenim podacima istraživačima i stručnjacima koji će te podatke moći koristiti za istraživanje i inovacije u području medicine. Konačni je cilj poboljšanje prevencije, dijagnostike i liječenja bolesti poput raka.

U konačnici, građanima će se omogućiti kvalitetnije i brže liječenje, ali će se i ujedno olakšati liječenje u inozemstvu, poručuje na kraju Sokol.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti