Kad kockari pretjeraju, smirit će ih umjetna inteligencija

Ako softver baziran na umjetnoj inteligenciji prepozna problematično ponašanje kockara, blokirat će aparate na kojima kockaju, kako bi im dali vremena da se malo ohlade.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2019. / 11:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kockanje je velika ovisnost i jednom kada krenu, ljudi često ne mogu stati – ako su na dobitku (što je rijetko), nastavit će s kockanjem, a ako su u minusu, pokušat će se barem vratiti na nulu, no u biti samo upadaju u nove gubitke i probleme. Takve situacije mogu rezultirati neželjenim i opasnim ponašanjem, što će kockarnice u Velikoj Britaniji pokušati spriječiti zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Prometne gužve (Foto: Getty Images) Rješenje za smanjenje prometnih gužvi: Semaforima će upravljati umjetna inteligencija

Veliki broj aparata za klađenje i kockanje nedavno je nadograđen na novu verziju softvera koja će, zahvaljujući AI, moći prepoznati problematično ponašanje i igru korisnika te će nakratko blokirati uređaj i onemogućiti nastavak kockanja. Takva pauza trajat će 30 sekundi tijekom koje će se na ekranima prikazivati upozorenja vezana uz kockanje, a sustav će upozoriti i zaposlenike u kockarnicama koji će provjeriti zbog čega je došlo do blokade sustava.

Npr. ako osoba konstantno gomila gubitke ili ako previše vremena provodi za jednim aparatom, umjetna inteligencija mogla bi odlučiti da je vrijeme za hlađenje te da će 30 sekundi pauze biti dosta da kockar razmisli o tome treba li nastaviti s gomilanjem gubitaka. Za osobe koje koriste svoje osobne račune za kockanje, softver će u obzir uzeti i njihovo prijašnje ponašanje u kockarnicama tako da će, u slučaju težih kockara, vjerojatnije ranije reagirati i blokirati njihove aparate.

Slika nije dostupna Jeftin i nevjerojatno precizan: Napravljen AI sustav za predviđanje udara groma i točan je u čak 80 posto slučajeva

Iako je riječ o pohvalnom potezu, čiji se učinci moraju pratiti i analizirati, postavlja se pitanje je li to vrijeme dovoljno da kockar može trezveno razmisliti o svojim daljnjim postupcima. Naime, jedno ranije istraživanje provedeno u Norveškoj pokazalo je kako ni 90 sekundi pauze kockarima nije dovoljno za neke osjetne pozitivne učinke.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti