Kako programirati za iOS i Android

Ako ste se oduvijek pitali kako programirati za android ili iOS u nastavku vam donosimo neke od informacija koje prije svega trebate znati.Nije nikakva tajna da developeri dobro zarađuju no put do stvaranja aplikacije veoma je dug i mukotrpan proces, te nije za svakoga. Ako ste oduvijek hitjeli neku svoju ideju provesti u gotov proizvod a ne znate programirati, nikad nije kasno za nove početke.

Dino Musliu Dino Musliu | 07.09.2014. / 14:09

Kako programirati za iOS i Android

Ako ste se oduvijek pitali kako programirati za android ili iOS u nastavku vam donosimo neke od informacija koje prije svega trebate znati.

Nije nikakva tajna da developeri dobro zarađuju no put do stvaranja aplikacija veoma je dug i mukotrpan proces, te nije za svakoga. Ako ste oduvijek htjeli neku svoju ideju provesti u gotov proizvod a ne znate programirati, nikad nije kasno za nove početke.

Da bi programirali za iOS ili Android prije svega poznavanje barem jednog programskog jezika svakako je preduvjet, to ne mora biti nužno Java ili Objective-C. Dobro je započeti sa nekim jednostavnijim jezikom kako bi se naučile osnovne stvari a kasnije započeti sa složenijim programskim jezicima. Naučiti programirati danas i nije pretjerano teško, zahvaljujući internetu postoji veliki broj materijala koji vas mogu naučiti sve osnovne stvari koje morate znati. Pisali smo već o 15 besplatnih online resursa pomoću kojih možete naučiti programirati. Prvi koraci su najteži ali što će te više raditi i posvećivati vremena učenju stvari će postati jasnije.

Android kao programski jezik koristi Javu, te onima sa manje iskustva u programiranju lakše će započeti put do svoje ideje nego sa programskim jezikom Objective-C. U slučaju da krenete programirati svoju prvu aplikaciju za Android dovoljno je da imate računalo sa instaliranim Windowsima, Linuxom ili Mac OS X te razvojnim sučeljem Eclipse sa Android SDK-om. Eclipse je program pisan u Javi koji se može koristiti i za druge stvari osim razvoj aplikacija. Podržava razne programske jezike kao što su C, C++, PHP, Python itd. 

Mislite li programirati za iOS u tom slučaju potreban vam je Mac sa instaliranim Xcodom koji se besplatno može preuzeti sa App Storea. Programiranje za Appleov iOS ili Googleov Android vrlo je različito, te ako želite vašu aplikaciju prilagoditi za obje platforme najbolje je rješenje neki od alata koji pružaju rješenja za izradu multi platformskih aplikacija.  Pripremili smo za vas nekoliko najboljih cross platformskih alata koji omogućavaju lakši pristup za izradu aplikaciju.

MoSync je jedan od najpopularnijih open source alata za razvoj cross-platformskih aplikacija. Podržava razvoj aplikacija za iOS, Android, Symbian, Windows Mobile te Linux Mobile. MoSynac pruža izradu aplikacija koristeći C++, PHP, Python, Ruby ili JavaScript. Alat je moguće preuzeti s http://www.mosync.com/

 

Xmarian je prilično napredan alat, koji omogućuje korisnicima izradu aplikacija za iOS, Android i Windows Phone platformu. Xmarian pruža Windows i Mac korisnicima izradu aplikacija baziranu na C# programskom jeziku. Xmarian je moguće preuzeti s http://xamarin.com/

 

Rhomobile je open-source alat kreiran od strane Motorole. Služi za više platformsku izradu aplikacija. Pruža podršku za iOS, Android, Windows Mobile, BlackBerry te Windows Phone. Za rad sa ovim alatom potrebno je poznavati programski jezik Ruby. Alat je moguće preuzeti s http://rhomobile.com/

 

PhoneGap je  open-source alat kreiran od strane Adobe Systema u 2011. Pruža podršku programerima za izradu više platformskih aplikacija koristeći HTM5, JavaScript ili CSS. Alat je moguće preuzeti s http://phonegap.com/
 

Ako ste umjesto aplikacija zainteresirani za razvoj video igara postoje također mnogo alata za višeplatformski razvoj mobilnih igra. Razvoj igra prilično je opširan i kompleksan posao, te osim programiranja potrebno je poznavati i osnove obrade teksta, zvuka i slike. Razvoj video igara je također vrlo dug i rizičan proces, te je bitno velik dio posvetiti istraživanju tržišta.

 

Jedan od najpopularnijih game enginea je Unity. Trenutna verzija 4.3 donosi razvojne alate za 2D i 3D izradu video igra. Osim za android i iOS podržava razvoj i za BlackBerry, Linux, Mac, Windows, PS3, PS4, Playstation Vita, Xbox360, Xbox One te Wii U. Engine podržava razvoj pomoću C#, JavaScript i Boo-a. Unity je moguće preuzeti sa http://unity3d.com/ u dvije verzije, Bisic odnosno besplatna verzija te Pro verzija.

 

Game Salad je alat za razvoj video igra, koji je prvi puta debitirao u 2009, te  je korišten za izradu velikog broja popularnih igra, uključujući više od 60 naslova u Top 100 igra na Appleovom App Storu. Programeri mogu stvoriti igre za HTML5, iOS te Android. Idealan je za početnike jer ne zahtjeva poznavanje programskih jezika zahvaljujući vizualnom drag-and-drop sučelju. Game Salad alat moguće je preuzeti besplatno s http://gamesalad.com, a developeri ga mogu nadograditi sa Pro verzijom za 299$ godišnje.

 


Cocos 2D je alati koji se koriste nativno s Objective-C tj. Xcodom. Engine pomaže u stvaranju isključivo 2D igra. Postoji velik broj aplikacija stvoren pomoću ovog alata, te postoji mnogo SDK kodova koje će vam pomoći da razumijete ovaj alat što bolje. Cocos2D može se preuzeti besplatno sa http://www.cocos2d-swift.org/

 

GameMaker Studio azvijen je od strane YoYo studia. Alat služi za izradu 2D igra. Postoje 3 verzije alata a to su besplatna koja nudi razvoj aplikacija samo za Windows, a za izradu iOS i Android aplikacija morat će te izdvojiti oko 200$. Postoji također i Master verzija po cijeni od 799.99$ koja nudi razvoj i za Playstation platformu. Alat je moguće preuzeti s https://www.yoyogames.com/studio

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti