Kina lansirala letjelicu sa zalihama za svoju svemirsku postaju

Kina je u subotu lansirala teretnu letjelicu sa zalihama za svoju buduću svemirsku postaju, koja je uspješno pristala na osnovni modul stanice nakon kašnjenja iz tehničkih razloga, objavili su državni mediji.

Hina | 30.05.2021. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Raketa Longue Marche 7 od 14 tona prevozila je hranu, opremu i gorivo te je poletjela s lansirane točke Wenchang na južnom otoku Hainan, javlja agencija Chine Nouvelle.

Letjelica se uspješno odvojila od svog potisnika, ušla u orbitu i postavila solarne panele, dodaje agencija pozivajući se na izvore u Kineskoj svemirskoj agenciji (CMSA). Pristajanje na osnovni modul stanice dogodilo se u 21:01 po GMT, rekla je agencija, pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju.

Svemirskoj postaji koja se zove "Tiangong" ("Nebeska palača"), bit će potrebno desetak lansiranja da dovrši montažu u orbiti. Trebala bi biti operativna 2022. godine.

Jednom kada bude gotova ostat će u orbiti 15 godina.

Nakon eventualnog povlačenja s Međunarodne svemirske postaje (ISS) poslije 2028. godine Tiangong bi mogla postati jedina ljudska postaja u Zemljinoj orbiti.

Prvo ćemo prevesti potrebni prateći materijal, rezervne dijelove i opremu, a zatim našu posadu, rekao je direktor CMSA-e Hao Chun, kako ga je citirao China New.

Kina će se početi pripremati za slanje tri astronauta u svemir.

Službeni je Peking svom svemirskom programu dodijelio milijarde pokušavajući sustići pionire u istraživanju svemira Rusiju i Sjedinjene Američke Države.

No, Kina je naišla na žestoke kritike Sjedinjenih Država i mnogih stručnjaka zbog potencijalno opasnog kršenja svemirskih pravila.

Ranije ovog mjeseca, Kina je svoj rover "Zhurong" uspješno spustila na Mars, postavši treća zemlja koja je uspješno sletjela s letjelicom na Crveni planet.

Očekuje se da će rover uskoro početi proučavati geologiju Marsa. Očekuje se da će provesti tri mjeseca fotografirajući i prikupljajući podatke na prostranoj ravnici lave na sjevernoj hemisferi. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti