Kineski električni automobil popularniji je i od Tesle, a razlog je više nego jasan - cijena

Tijekom siječnja o Wuling Hong Guang Mini EV na kineskom je tržištu prodan u skoro dvostruko više primjeraka u odnosu na Teslin Model 3.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.02.2021. / 15:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako zamišljate električni automobil koji bi se prodavao dvostruko bolje od najprodavanijeg Teslinog vozila? Usprkos sve većoj konkurenciji, mnogima je Tesla i dalje sinonim za električne automobile te su njihova vozila, prema nekim stručnjacima, pet do šest godina ispred konkurencije. Upravo zato nije teško zamisliti da bi automobil koji bi mogao ugroziti Muskovu dominaciju moglo biti neko super high-tech vozilo nevjerojatnih performansi, s baterijom velikog dosega i nenadmašnom brzinom punjenja.

Slika nije dostupna Atraktivan model velikog dosega: Hyundai službeno predstavio Ioniq 5

No pokazalo se da, barem u Kini koja je veliko tržište za Teslu, nisu potrebne top-performanse ili najnaprednija tehnologija ili super dizajn, dovoljno je samo ponuditi auto čijoj cijeni korisnici neće moći odoljeti. Upravo je cijena najjači adut električnog automobila Hong Guang Mini EV koja na kineskom tržištu iznosi oko 4500 dolara, odnosno za 500-injak dolara više dostupna je i verzija s klima-uređajem.

Automobil je zajedničko rješenje kineskih kompanija SAIC Motor i Wuling te američkog GM-a, a u Kini je poznat samo kao Wuling Hong Guang Mini EV. Njegova je prodaja počela sredinom prošle godine te od kad se pojavio na tržištu za njim vlada velika potražnja, a prošlog mjeseca u odnosu na Model 3 prodajne su brojke skoro duplo veće. Teslin Model 3 tako je tijekom siječnja u Kini prodan u 13.843 primjerka, dok je mali kineski automobil prodan u skoro 26 tisuća komada. Usprkos malim dimenzijama, u automobil mogu stati četiri osobe, a može pojuriti maksimalnom brzinom od 100 km/h, dok doseg iznosi 170 km.

Slika nije dostupna Počinje proizvodnja najatraktivnijeg električnog Volkswagena

Glasine kažu da bi se mogao pojaviti i na europskom tržištu te će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za njegovom europskom verzijom.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti