Kineski znanstvenici ponudili objašnjenje za čudne magnetske anomalije na Mjesecu

Kineski znanstvenici analizirali su lunarno tlo koje je u prosincu 2020. godine na Zemlju vratila sonda Chang'e 5 otkrivajući čestice minerala poznatog kao magnetit, koji se rijetko može vidjeti u uzorcima Mjesečeve prašine.

Branimir Vorša | 08.12.2022. / 09:06

Mjesec
Mjesec (Foto: Getty Images)

Mjesec ima iznenađujuću raspodjelu magnetskih polja po svojoj prašnjavoj površini, od kojih neka nije lako objasniti.

Nova kineska studija koju je vodio geoznanstvenik Zhuang Guo s Instituta za geokemiju Kineske akademije znanosti mogla bi pomoći drugim znanstvenicima da bolje razumiju očitanja neobično jakog magnetskog polja, koja se ne uklapaju s drugim karakteristikama Mjeseca.

Astronauti vježbaju hodanje po površini Mjeseca u pustinji Arizone VIDEO Pogledajte kako NASA uvježbava astronaute za povratak na površinu Mjeseca

Pronalazak magnetita

Guo i njegov tim analizirali su lunarno tlo koje je u prosincu 2020. godine na Zemlju vratila sonda Chang'e 5 otkrivajući čestice minerala poznatog kao magnetit, koji se rijetko može vidjeti u uzorcima Mjesečeve prašine.

Mjesečeve magnetske anomalije bile su misterij još od Apollove ere. Stoga bi dubinsko razumijevanje mehanizma formiranja i karakteristika distribucije magnetita na Mjesecu moglo pružiti novu perspektivu za objašnjenje nastanka magnetskih anomalija u Mjesečevoj kori, pišu kineski znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Posljedica velikih udara meteorita

Magnetit, koji je izrazito magnetska željezna rudača, pronađen je u submikroskopskim sferičnim zrncima željeznog sulfida koja nalikuju rastaljenim kapljicama. Daljnje termodinamičko modeliranje sugerira da je magnetit u ovim zrncima rezultat velikih udara o Mjesečevu površinu. Za planetarne znanstvenike prisutnost magnetita ključna je jer se može koristiti za praćenje magnetskih polja kroz povijest, kao i za uočavanje potencijalnih pokazatelja života.

Lansiranje rakete SLS i kapsule Orion u sklopu misije Artemis 1 Optimizam u NASA-i: Ljudi bi već ovog desetljeća mogli provoditi dulje vremena na Mjesecu

Na temelju navedenih otkrića, kineski znanstvenici misle da bi magnetit mogao biti široko rasprostranjen i u najfinijem lunarnom tlu. Neobjašnjive magnetske anomalije na Mjesecu sada bi mogle biti razumljivije ako se znanstveno modeliranje prilagodi tako da odgovara rezultatima kineske studije.

Za razliku od tla na Zemlji, lunarni regolit izuzetno je smanjen, a to znači da ima višak elektrona zahvaljujući stalnom bombardiranju protona koji dolaze sa Sunca. To stanje otežava spajanje željeza s kisikom i stvaranje ruda kao što je to slučaj na Zemlji.

Sićušna zrnca magnetita ranije su pronađena u Mjesečevoj prašini, ali te studije sugerirale su da je magnetit nastao na relativno niskim temperaturama, a ne u uvjetima visokog tlaka, visoke temperature udarnog elementa koji udara o Mjesečevu površinu, kao što sugerira kineska studija.

Novo razumijevanje evolucije Mjeseca

Prethodne su studije sugerirale da su meteoriti mogli ubaciti feromagnetske materijale u Mjesečevu površinu pri udaru, što objašnjava barem neke od magnetskih anomalija u blizini mjesta njihovih udara.

Nova simulacija nastanka Mjeseca VIDEO Simulacija dosad najviše rezolucije otkrila da se Mjesec formirao u svega nekoliko sati

Nova studija ipak ide korak dalje jer otkriva da je snaga tih udara također mogla transformirati materijale u submikroskopski magnetit, čineći ih važnim izvorom feromagnetskog materijala na površini Mjeseca. Drugim riječima, otkrića sugeriraju da je mineral prisutniji na Mjesečevoj površini, a to zauzvrat mijenja znanstveno razumijevanje načina na koji je Mjesec evoluirao tijekom vremena.

Kineski tim sugerira da trenutačna magnetizacija Mjesečeve površine, zajedno s prisutnošću tih minerala, može pomoći u objašnjenju kako su udarci velikih objekata doveli do Mjesečeva magnetskog polja.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti