VIDEO Pogledajte kako NASA uvježbava astronaute za povratak na površinu Mjeseca

Povratak ljudi na Mjesec zahtjeva ponovno uvježbavanje kretanja i obavljanja zadataka u teškim uvjetima koje će lunarni okoliš predstavljati za astronaute.

Branimir Vorša | 03.12.2022. / 10:14

Galerija

NASA-ini astronauti ponovno uče uče kako hodati po površini Mjeseca, no jasno je da to trenutno ne rade na Mjesecu, već na Zemlji. Točnije, duboko u pustinji američke savezne države Arizone..

Polovicom studenog, NASA-ina SLS raketa bez posade lansirana je u Mjesečevu orbitu, a riječ je o prvoj od mnogih misija u NASA-inom programu Artemis, kojem je konačan cilj ponovno slanje čovjeka na površinu Mjeseca.

Istovremeno su provedene i dvije operacije bazirane na Zemlji, Operacije o kojima je riječ su EVA (Extravehicular Activity) testni tim (JETT3) i program pustinjskih istraživanja i tehnoloških studija (D-RATS), obje koje su osmišljene da repliciraju aspekte budućih slijetanja na Mjesec i pomognu NASA-inim inženjerima da dizajniraju tehnologiju, protokole i alate koji će omogućiti astronautima da se bave znanstvenim istraživanjima na površini Mjeseca.

JETT3 oponašao je planiranu misiju Artemis III zakazanu za 2025. godinu i kojoj je cilj slijetanje na Mjesečev južni pol, gdje će se astronauti suočiti s izazovnim uvjetima osvjetljenja. Tim je radio noću, koristeći ogromnu rasvjetnu opremu za oponašanje svjetlosti sunca. Nove tehnologije svemirskih odijela i alati za uzorkovanje korišteni su tijekom tih simuliranih šetnji Mjesecom, testirajući sposobnost astronauta da izvode geološke radove na teškom terenu.

D-RATS je, s druge strane, testirao tehnologiju rovera pod pritiskom koji će astronautima omogućiti istraživanje šireg područja Mjeseca. Naposljetku, to se nadovezuje na NASA-in cilj održive ljudske prisutnosti na Mjesecute jednog dana i na Marsu.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti