Kinesko cjepivo 20 posto učinkovitije ako je razmak između doza tri umjesto dva tjedna?

Vremenski interval između primjene dviju doza cjepiva postao je vruća tema među znanstvenicima, regulatornih tijela i vlada.

Hina | 18.01.2021. / 14:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska tvrtka Sinovac Biotech u ponedjeljak je priopćila da su klinička ispitivanja pokazala da se njihovo cjepivo protiv COVID-19 pokazalo gotovo 20 posto učinkovitije u manjoj podskupini pacijenata kod kojih je vremenski razmak između dviju primljenih doza bio dulji.

Kod 1394 pacijenata koji su doze CoronaVaca ili placeba primili u razmaku od tri tjedna učinkovitost je iznosila gotovo 70 posto, kazao je glasnogovornik kompanije.

Brazilski stručnjaci su prošli tjedan objavili da učinkovitost tog cjepiva iznosi 50,4 posto, temeljeno na rezultatima na 9000 dobrovoljaca od kojih je većina primila dvije doze u razmaku od 14 dana, kako je navedeno i u protokolu kliničkih ispitivanja.

Vremenski interval između primjene dviju doza cjepiva postao je vruća tema među znanstvenicima, regulatornih tijela i vlada.

Britansko regulatorno tijelo je priopćilo da je cjepivo protiv COVID-19 proizvođača AstraZenece i oksfordskog sveučilišta učinkovitije s većim vremenskim razmakom između dviju doza nego što je prvotno bilo predviđano.

Ta je zemlja također odlučila produljiti vremenski interval između dviju doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, iako su se kompanije od toga ogradile jer tvrde da u tom slučaju ne mogu jamčiti istu učinkovitost.

Sinovac tek treba objaviti globalne rezultate treće faze ispitivanja, no to je cjepivo po hitnom postupku već odobreno u nekoliko zemalja, uključujući Brazil, Indoneziju i Tursku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti