Ključno otkriće znanstvenika moglo bi pomoći u zaustavljanju širenja raka

Sad kad znanstvenici znaju kako se stanice raka šire tijelom, mogli bi razviti i način da to spriječe.

Martina Čizmić | 01.08.2023. / 13:22

Pacijenti na kemoterapiji, ilustracija (Foto: Getty Images)

Jedan od glavnih izazova u procesu liječenja raka jest detekcija i zaustavljanje njegova širenja po ljudskom tijelu, odnosno nastanka metastaza. Otkriće do kojeg su došli znanstvenici sa Sveučilišta Južna Kalifornija to bi moglo promijeniti.

Naime, u svojoj studij objavljenoj u PNAS-u otkrili su jedan od temeljnih mehanizama kojima dolazi do širenja raka. A kad znamo kako sve funkcionira, lakše možemo osmisliti kako to zaustaviti.

Liječenje raka linearnim akceleratorom u bolnici Onkolozi dižu uzbunu: Neka nova liječenja raka ne pomažu pacijentima

Kako navode u svojoj studiji, ključ je tog novootkrivenog procesa protein pratilac, GRP78. Radi se o proteinu koji pomaže u određivanju jesu li veći proteini biološki aktivni i funkcionalni ili pak neaktivni i nefunkcionalni. Stanice raka, otkrili su, mogu "oteti" GRP78 i pomoću njega se dalje širiti po tijelu te izbjegavati lijekove.

Ističu da do toga dolazi jer protein migrira kad je pod stresom.

Potpuno je iznenađenje vidjeti GRP78 u jezgri koja kontrolira ekspresiju gena, ističe Amy Lee, biokemičarka i molekularna biologinja sa Sveučilišta Južna Kalifornija, koja je vodila studiju. Kada je riječ o osnovnim mehanizmima stanica raka, to je nešto novo što, koliko ja znam, nitko prije nije primijetio.

Drugo važno otkriće do kojeg su došli istraživači bilo je kako se GRP78 veže ili stupa u interakciju s drugim staničnim proteinom, ID2 . Čini se da GRP78 sprječava ID2 da obavlja svoj uobičajeni posao, što ograničava aktivnost gena uključenih u migraciju stanica.

Laboratorij, ilustracija Ljudski DNK skriva drevne viruse koji nam pomažu u borbi protiv raka

Sad kad znanstvenici znaju kako se stanice raka šire tijelom, mogli bi razviti i način da to spriječe. Primjerice, zaustavljanjem ili blokiranjem proteina koji ih šire.

No da bismo došli u tu fazu, bit će potrebno više istraživanja.

Ovo je novi koncept, kaže Lee. Sam protein je vojnik koji obavlja posao, ali sada mislimo da se ne radi samo o vojniku već i o tome gdje je vojnik raspoređen.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti