Znanstvenici proučavaju rijedak slučaj - istovremeno bila zaražena s dva soja korone i preminula

Slučaj 90-godišnje žene u Belgiji, koja je u ožujku preminula od posljedica zaraze koronavirusom, predmet je zanimanja za znanstvenike nakon što je potvrđeno da je istovremeno bila zaražena s dva soja virusa.

R. S. | 11.07.2021. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Belgijka je bila pozitivna na alfa i beta verziju virusa SARS-CoV-2, odnosno varijante koje su početku bile identificirane kao britanski i južnoafrički soj. Preminula je u ožujku 2021. i nije bila cijepljena.

Liječnici koji su se bavili njezinim slučajem vjeruju da su je zarazile dvije različite osobe.

Ovo je prvi zabilježen slučaj dvostruke infekcije koronavirusom. Iako je takav scenarij izrazito rijedak ipak je moguć, a slučaj će biti i tema ovogodišnjeg Europskog kongresa za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti.

Oba soja kojima je bila zaražena cirkulirala su Belgijom istovremeno tako da je moguće da su ženu zarazile dvije različite osobe. Nažalost, ne znamo kako se zarazila. Živjela je sama, ali su joj u dom ulazile različite osobe koje su za nju skrbile. Teško je reći je li dvostruka infekcija ovim sojevima imala utjecaja u ubrzanom pogoršanju njezina stanja, kazala je istraživačica dr. Anne Vankeerberghen iz bolnice u belgijskom gradu Aalstu.

Brazilski znanstvenici u siječnju ove godine prijavili su da su kod dvije osobe potvrđene dvije varijante virusa, kod kojih je jedan od sojeva bio gama soj, poznat i kao brazilski.

Liječnici u Portugalu nedavno su liječili 17-godišnjeg pacijenta koji se zarazio drugim sojem dok se oporavljao od prvotne COVID infekcije, piše BBC.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti