Koristite ovlaživač zraka? Možda si činite više štete nego koristi

Što onda napraviti? Prestati koristiti ovlaživače, promijeniti način na koji ih koristimo ili potražiti neku drugu alternativu?

Martina Čizmić | 20.03.2023. / 08:15

Ovlaživač zraka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zimsko vrijeme, grijani domovi i uredi i suhi zrak kombinacija su koja mnogima smeta. Dodamo li tome još kakvu prehladu ili upalu sinusa i jasno je zašto sve više ljudi poseže za ovlaživačima zraka kako bi si olakšali disanje. No, istraživanje koje je objavio kemičar sa Sveučilišta u Alberti, upozorava da nije uvijek svejedno koji je ovlaživač u pitanju, kao ni koju vodu se koristi u njima. 

Ne kažem da su ovlaživači potpuno loši za ljude. Samo trebamo biti svjesni da kvaliteta vode koju stavljamo u ovlaživač zraka izravno odražava kvalitetu unutarnjeg zraka koji udišete, ističe Ran Zhao, asistent profesora kemije okoliša na Sveučilištu Alberta.

Zhao je u svom istraživanju proučavao kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima i dokazao da korištenje vode iz slavine u ovlaživaču koji ispušta maglicu ili ultrazvučnom ovlaživaču može poslati visoke koncentracije čestica u zrak.

Te male čestice mogu ići sve do dubljih mjesta vaših pluća i sa sobom nositi bilo koju kemikaliju s kojom su povezane, dodaje Zhao.

RTG snimka, ilustracija Nova studija sugerira da onečišćenje zraka utječe i na ljudske kosti: "Prvi put imamo dokaze"

Ono što posebno zabrinjava je da su razine čestica u domu koji stalno koristi ovlaživač zraka, gotovo jednako visoke kao u onečišćenim gradovima.

Kad gledamo količinu čestica, to je jednako zagađenom gradu. Ali kad je u pitanju kemijski sastav, ne govorimo o emisijama koje dolaze iz industrije, automobila i drugih ljudskih izvora onečišćenja zraka, pojašnjava Zhao.

Što onda napraviti? Prestati koristiti ovlaživače ili potražiti neku drugu alternativu?

Broj čestica ispuštenih u zrak općenito je puno manji kada se koristi destilirana voda. Međutim, voda iz slavine je u redu u većini slučajeva, sve dok redovito mijenjate vodu i čistite svoj ovlaživač, savjetuju iz Health Canada.

Zhao savjetuje da, ako se koristi ovlaživač, to bude onaj koji koirsti isparavanje za stvaranje vodene maglice ili da se koristi što čišća voda (primjerice filtrirana ili destilirana) te da se sami ovlaživači redovito čiste i u njima redovito mijenja voda. 

Dodaje kako bi se trebalo dodatno ispitati potencijalne opasnosti po zdravlje, odnosno da li korištenje ovlaživača donosi više prednosti ili mana.

Možda postoji neka potencijalna opasnost po zdravlje ili zdravstveni problem ako nastavimo udisati tako visoku koncentraciju čestica, iako sam kemijski sastav nije štetan, ističe Zhao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti