Nova studija sugerira da onečišćenje zraka utječe i na ljudske kosti: "Prvi put imamo dokaze"

Američki znanstvenici su u novom istraživanju otkrili do sad neutvrđenu vezu između onečišćenja zraka i promjena na kostima.

Branimir Vorša | 24.02.2023. / 10:31

RTG snimka, ilustracija
RTG snimka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova američka studija otkrila je zabrinjavajuću vezu između viših razina onečišćenja zraka i bržeg gubitka gustoće kostiju zbog osteoporoze, kroničnog stanja koje kosti čini krhkijima i povećava rizik od lomova. Rizik od osteoporoze inače raste s godinama starosti čovjeka, a osobito je česta kod žena u postmenopauzi.

Spomenuto istraživanje je provedeno tako što su se tijekom šest godina skupljali podaci o raznolikoj skupini žena u postmenopauze, točnije njih 9041. Znanstvenici su posebno promatrali mineralnu gustoću kostiju, što je neizravni pokazatelj osteoporoze i rizika od prijeloma. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu eClinicalMedicine.

Onečišćenje zraka, ilustracija Onečišćenje zraka ostavlja puno ozbiljnije posljedice na naše zdravlje nego što se mislilo

"Loša kvaliteta zraka može biti faktor rizika"

Koristeći kućne adrese žena čiji su podaci istraživani za procjene dušikovog oksida, dušikovog dioksida, sumpornog dioksida i čestica PM10 (zagađenje manje od 10 mikrometara, što je istovjetno promjeru crvenog krvnog zrnca), znanstvenici su otkrili da, kako je zagađenje raslo, mineralna gustoća kostiju je padala u svim kostima u tijelu, uključujući vrat, kralježnicu i kukove.

Naša otkrića potvrđuju da loša kvaliteta zraka može biti faktor rizika za gubitak koštane mase, neovisno o socioekonomskim ili demografskim čimbenicima, kaže Diddier Prada biomedicinski znanstvenik sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Prethodne studije pokazale su povezanost između većeg onečišćenja zraka i većeg rizika od prijeloma kostiju, kao i većeg gubitka koštane mase tijekom vremena. Novo istraživanje tome posebno dodaje podatke o ženama u postmenopauzi, kao i podatke o različitim mješavinama onečišćenja zraka.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da su riješili enigmu kako zagađenje zraka uzrokuje rak pluća: Hoćemo li imati pilulu protiv raka u budućnosti?

Veza između dušika i kralježnice

Pradin tim posebno je istaknuo vezu između dušika i kralježnice. Skok od 10 posto ove vrste zagađenja tijekom 3 godine bio je povezan s prosječnim godišnjim gubitkom od 1,22 posto mineralne gustoće kostiju lumbalne kralježnice, što je dvostruko više od iznosa koji je tim izračunao na temelju normalnog starenja. Znanstvenici tvrde da razlog tome najvjerojatnije smrt koštanih stanica uzrokovana mehanizmima koji uključuju oksidativni stres, gdje toksične molekule iz okoliša uzrokuju štetu tijelu.

Prvi put imamo dokaze da osobito dušikovi oksidi uvelike doprinose oštećenju kostiju, te da je lumbalna kralježnica jedno od najosjetljivijih mjesta ovog oštećenja, ističe Prada.

Slika nije dostupna Iznenađujući podaci: Znanstvenici otkrili vezu između srčanog udara i onečišćenja zraka

Sve uvjerljivija hipoteza

Ipak, nova studija sama po sebi nije dovoljna da dokaže uzročno-posljedičnu vezu, odnosno da zagađenje zraka definitivno dovodi do gubitka koštane mase, ali s obzirom na masu trenutnih istraživanja u razvoju, to izgleda kao sve uvjerljivija hipoteza.

Vrijedno je isto tako imati na umu da, iako je ova posebna studija proučavala žene u postmenopauzi, uključeni sudionici jesu pokrivali širok raspon etničkih skupina, lokacija, životnih stilova i socioekonomskih pozadina, zbog čega je vjerojatnije da su razine onečišćenja doista temeljni uzrok gubitka koštane mase.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti