Onečišćenje zraka ostavlja puno ozbiljnije posljedice na naše zdravlje nego što se mislilo

Zagađenje zraka dugo se povezuje s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.

Hina | 13.02.2023. / 10:29

Onečišćenje zraka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dugotrajna izloženost onečišćenom zraku povećava rizik od depresije, pokazuju dvije nove studije objavljene u mreži znanstvenih časopisa JAMA.

Studija objavljena u petak u časopisu JAMA Network Open otkrila je da dugotrajna izloženost povišenim razinama onečišćenja zraka povećava rizik od kasne depresije kod starijih osoba.

Druga studija, objavljena u časopisu JAMA Psychiatry, otkrila je da je dugotrajna izloženost čak i niskim razinama zagađivača zraka povezana s povećanom učestalošću depresije i anksioznosti.

Onečišćenje zraka, ilustracija Država mora platiti 20 milijuna eura jer je sporom reakcijom ugrozila svoje stanovnike

Zagađenje zraka dugo se povezuje s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima.

Sve je više dokaza, koje su sada potvrdile i ove nove studije, da onečišćenje zraka također utječe na mentalno zdravlje.

Za istraživanje učinaka onečišćenja zraka na starije Amerikance, znanstvenici s Harvarda i Sveučilišta Emory analizirali su podatke gotovo devet milijuna ljudi koji imaju zdravstveno osiguranje Medicare. Riječ je o američkom zdravstvenom osiguranju za osobe u dobi od 65 godina i starije.

Više od 1,52 milijuna njih imalo je dijagnozu depresije tijekom razdoblja istraživanja od 2005. do 2016. godine, prema navodima Medicarea.

Uočili smo statistički značajne štetne veze između dugotrajne izloženosti povišenim razinama onečišćenja zraka i povećanog rizika od dijagnoze depresije u kasnoj životnoj dobi, rekli su znanstvenici.

Uočeno je da su socijalno-ekonomski ugroženi pojedinci u ovoj studiji izloženi mnogo većem riziku od depresije u kasnoj životnoj dobi, rekli su. Oni su istodobno izloženi i društvenom stresu i lošim ekološkim uvjetima, uključujući onečišćenje zraka.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da su riješili enigmu kako zagađenje zraka uzrokuje rak pluća: Hoćemo li imati pilulu protiv raka u budućnosti?

Za potrebe studije znanstvenici su mapirali razine zagađenja i usporedili ih s adresama pacijenata..

Zagađivači kojima su bili izloženi bile su sitne čestice poput prašine ili dima, dušikov dioksid, koji uglavnom proizlazi iz emisija plinova u prometu, i ozon, koji ispuštaju automobili, elektrane i rafinerije.

Znanstvenici su rekli da bi starije osobe mogle biti posebno podložne depresiji povezanoj sa zagađenjem zbog svoje plućne i neuralne osjetljivosti.

Iako je depresija manje raširena među starijim osobama u usporedbi s mlađom populacijom, može doći do ozbiljnih posljedica, poput kognitivnog oštećenja, popratnih tjelesnih bolesti i smrti, rekli su.

Slika nije dostupna Iznenađujući podaci: Znanstvenici otkrili vezu između srčanog udara i onečišćenja zraka

U drugoj studiji, znastvenici u Britaniji i Kini istraživali su povezanost dugotrajne izloženosti višestrukim onečišćivačima zraka i učestalosti depresije i anksioznosti.

Proučavali su skupinu od gotovo 390.000 ljudi, većinom u Britaniji, tijekom razdoblja od 11 godina i otkrili da postoji povećani rizik od depresije i anksioznosti čak i pri razinama onečišćenja ispod britanskih standarda kvalitete zraka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti