Država mora platiti 20 milijuna eura jer je sporom reakcijom ugrozila svoje stanovnike

Mjere koje je država dosad donijela ne jamče da će se kvaliteta zraka toliko poboljšati da bi se granična vrijednost onečišćenja mogla poštovati u najkraćem mogućem vremenu, ističe Državno vijeće.

Hina | 18.10.2022. / 08:28

Onečišćenje zraka, ilustracija (Foto: Getty Images)

  Francuski Visoki upravni sud u ponedjeljak je izrekao državi rekordnu kaznu u iznosu od 20 milijuna eura zbog toga što nije dovoljno brzo reagirala na onečišćenje zraka zbog kojega svake godine umiru tisuće ljudi.

Državno vijeće je još u kolovozu 2021. osudilo francusku državu na novčanu kaznu od 10 milijuna eura zbog toga što nije dovoljno poboljšala sustav za sprječavanje onečišćenja i ta se odluka tada odnosila na prvo polugodište 2021.

Slika nije dostupna Iznenađujući podaci: Znanstvenici otkrili vezu između srčanog udara i onečišćenja zraka

Nova kazna se odnosi na sljedeća dva polugodišta.

Premda su tijekom nekog vremena uočena poboljšanja, granična vrijednost onečišćenja dušikovim dioksidom - koja je na snazi od 2010. - i dalje se premašuje u nekim dijelovima Francuske, napose na širem području Pariza, Lyona i Marseillea. Mjere koje je država dosad donijela ne jamče da će se kvaliteta zraka toliko poboljšati da bi se granična vrijednost onečišćenja mogla poštovati u najkraćem mogućem vremenu, ističe Državno vijeće.

Onečišćenje vezano uz automobilski promet uvelike utječe na javno zdravlje.

Smrtnost povezana s onečišćenjem zraka i dalje je velik rizik u Francuskoj, gdje svake godine zbog sitnih čestica u zraku umire 40.000 ljudi, objavila je lani organizacija Javno zdravlje u Francuskoj.

Onečišćenje zraka, ilustracija Onečišćenje zraka skraćuje životni vijek ljudi diljem svijeta, u nekim zemljama i za do 10 godina

Novac će se uglavnom namijeniti organizacijama koje se bore protiv onečišćenja zraka, a 50.000 eura ide udruzi Prijatelji Zemlje koja je 2017. prava podigla tužbu na Državnom vijeću.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti