"Kum umjetne inteligencije" upozorava: Svijet bi mogao postati mjesto u kojem nitko neće moći znati što je istina, a što laž

Geoffrey Hinton napustio je Google kako bi mogao otvoreno progovoriti o potencijalnom negativnom utjecaju AI-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2023. / 09:20

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Iako velike tehnološke tvrtke godinama razvijaju alate bazirane na umjetnoj inteligenciji, čini se kako je velika AI utrka počela nakon predstavljanja ChatGPT-a. Brojne tvrtke promijenile su fokus poslovanja i na prvo mjesto stavile upravo umjetnu inteligenciju i alate bazirane na AI-u, no dio znanstvenika i stručnjaka strahuje da bi se situacija mogla oteti kontroli, odnosno da bi razvoj mogao krenuti u pogrešnom smjeru. U ožujku je tako grupa znanstvenika i stručnjaka potpisala pismo u kojem je zatražila pauziranje razvoja najsnažnijih AI sustava na šest mjeseci kako bi svijet dobio vremena da se dobro razmisli o opasnostima i regulaciji umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija, ilustracija Pričali smo s domaćim programerima: Evo odgovora hoće li nas zamijeniti AI

Jedan od onih koji pozivaju na oprez i upozoravaju na velike rizike pri razvoju AI-a je i Geoffrey Hinton, koji je u javnosti poznat i kao "kum umjetne inteligencije" i riječ je o jednom od pionira razvoja te tehnologije, koju proučava već desetljećima. U posljednje vrijeme on je bio zaposlenik Googlea, a sada je objavio kako je dao otkaz u toj kompaniji kako bi mogao upozoriti na sve njezine opasnosti. Naglasio je kako je Google napustio samo kako bi mogao slobodno govoriti o AI-u, bez razmišljanja o tome kako bi to moglo utjecati na Google, koji se, naglasio je to, ponašao iznimno odgovorno.

Iako je riječ o jednom od pionira u razvoju AI-a koji je udario temelje današnjim sustavima te tehnologije, čak je i on priznao da je posljednji napredak na ovom polju nadmašio sva njegova očekivanja, kao i očekivanja njegovih kolega. Kao i mnogi drugi, i Hinton je upozorio kako bi zbog te tehnologije mnogi mogli izgubiti posao, ali i kako bi umjetna inteligencija mogla oblikovati svijet u kojem više nitko neće moći znati što je istina, a što je laž.

Ideja da bi ove stvari mogle postati pametnije od ljudi… Malo je ljudi vjerovalo u to. Mislio sam da je to udaljeno 30 po 50 godina ili čak više. Očito više ne razmišljam tako, rekao je u jednom intervjuu taj stručnjak.

Hinton je i ranije upozoravao na potencijalne negativne posljedice umjetne inteligencije, pa je tako još prije dvije godine na jednoj konferenciji rekao kako je uvjeren da će AI promijeniti društvo na način koji potpuno ne razumijemo te da neće sav učinak tog razvoja biti dobar. Dok s jedne strane AI ima mogućnost transformirati zdravstveni sektor i donijeti radikalne pozitivne promjene u medicini, on ima potencijal za razvoj autonomnog naoružanja, što prema njegovu mišljenju predstavlja puno veću opasnost od mogućnosti da nas zamijene roboti.

Dr. Eng Lim Goh - 1 Kada će društvo prihvatiti umjetnu inteligenciju? Jedan od vrhunskih međunarodnih stručnjaka govori o tehnologiji koja je mnogima zastrašujuća

Što se tiče njegove uloge u razvoju te tehnologije, koja osim velikog napretka krije i velike opasnosti, rekao je kako se tješi uobičajenom izlikom: Da ja to nisam napravio, to bi napravio netko drugi, rekao je u nedavnom intervjuu.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti