Pričali smo s domaćim programerima: Evo odgovora hoće li nas zamijeniti AI

Različite industrije počele su se značajno mijenjati dolaskom umjetne inteligencije. Hoće li AI zamijeniti radnike i trebamo li strahovati od njegova napretka?

Martina Čizmić | 02.05.2023. / 08:03

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Htjeli mi to priznati ili ne, alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji potpuno su osvojili svijet. Od analize velikih količina podataka i stvaranja preciznih izvještaja, prevođenja teksta na različite jezike i upravljanja složenim programskim jezicima, AI alati sposobni su u samo nekoliko minuta izvršiti zadatke za koje je ljudima potrebno i do nekoliko sati.

Protivnici ovih sustava tvrdit će da će ljudi postati ovisni o umjetnoj inteligenciji i zbog toga izgubiti sposobnost razmišljanja, a strah ide toliko daleko i da će sami AI alati zamijeniti ljudski rad. Najpoznatiji i najpristupačniji je ChatGPT, koji je dosad isproban više od sto milijuna puta, a svakodnevno ga koristi čak 13 milijuna ljudi. No, ne treba zaboraviti ni cijeli niz drugih AI alata koji se koriste i dulje od ChatGPT-a, kao što su Midjourney, Dall-E 2, Stable Diffusion 2, Soundraw i brojni drugi.

Dr. Eng Lim Goh - 1 Kada će društvo prihvatiti umjetnu inteligenciju? Jedan od vrhunskih međunarodnih stručnjaka govori o tehnologiji koja je mnogima zastrašujuća

IT industrija jedna je od onih koja bi mogla postati najdirektnije povezana s tom inovacijom, a stručnjaci iz tog područja složni su u tome da će njihova radna mjesta sigurno postati nešto drugačija. Svoje mišljenje o umjetnoj inteligenciji dali su IT stručnjaci iz agencije Q, Anja Jagodić (Product Strategist), Marko Golec (Project Manager) i David Petrić (DevOps).

Umjetna inteligencija nastavit će se razvijati, krećući se prema ulozi superasistenta. Očekuje se značajno povećanje produktivnosti IT sektora, omogućavajući brže pronalaženje informacija i rješavanje problema, koje bismo inače tražili na drugim platformama, komentirao je Petrić.

Jedan od izraženih primjera gdje AI može unaprijediti procese odnosi se na automatizaciju testiranja koda. Korištenjem AI alata za analizu koda, moguće je identificirati potencijalne greške, nedostatke ili sigurnosne propuste. Umjetna inteligencija sposobna je prepoznati obrasce i nepravilnosti u kodu te automatski kreirati testne scenarije i provjeravati ispravnost koda. Ovakav pristup skraćuje potrebno vrijeme za testiranje, podiže kvalitetu koda i osigurava bržu dostavu aplikacija, pojašnjava Petrić.

Naši sugovornici smatraju da će povećanje produktivnosti dovesti i do stvaranja novih radnih mjesta koja trenutačno još niti ne možemo zamisliti. Uz to, očekuje se i stvaranje novih vještina koje mogu dovesti do otvaranja novih, specijaliziranih, agencija i tvrtki koje će se baviti isključivo pitanjima umjetne inteligencije i njezine primjene.

Umjetna inteligencija, ilustracija Radijska postaja emitirala program napravljen isključivo uz pomoć umjetne inteligencije

Mislim da nema previše smisla bježati od alata koji nam s jedne strane olakšavaju svakodnevni posao, a s druge strane nas čine bržima, boljima i preciznijima. Primjerice, ChatGPT je sigurno jako zanimljiv alat koji otkriva novi svijet AI mogućnosti i potaknuo bi sve da ga isprobaju, otkrio je Golec i dodao da je korištenjem potrebno razviti kritičnost prema tim alatima. Osim ChatGPT-a sugovornici koriste i druge alate, kao što su Midjourney za kreiranje vizuala te Otter.ai, koji može snimati sastanke i automatski zapisati bilješke ili zabilježiti te prepisati cijeli zvukovni zapis. Opreza nikad dosta jer su svi alati skloni greškama, pa se njihova rješenja ne trebaju uzimati olako.

Na pitanje koje bi se poslovne prilike mogle razviti zbog umjetne inteligencije Jagodić odgovara da će se promijeniti vještine pojedinaca koje će dovesti do novih prilika.

Mislim da će za nas kao IT tvrtku doći do novih prilika u vidu novih (vrsta) projekata i novih zahtjeva od klijenata. Ali isto tako mislim da će i doći do stvaranja novih poslova i rola, kao što je to uvijek pratilo svaki razvoj tehnologije, pojašnjava.

Može unaprijediti i ubrzati neke procese i korake. Primjerice, možemo brzo izgenerirati neke ilustracije ili prikaze ekrana koji neće biti ni približno detaljni ili kvalitetni kao što bi to napravili naši dizajneri, ali su dovoljni za prikaz. Za to vrijeme dizajner može raditi na drugim zadacima na projektu kako bismo što kvalitetnije napravili krajnji rezultat, dodaje Jagodić.

Chatbot Nvidia želi spriječiti jedan od najvećih problema chatbotova baziranih na AI

Osim već spomenute analize podataka, stručnjaci navode da prilike leže i u procesima testiranja sigurnosti, zaštiti osjetljivih podataka te u smart living rješenjima.

Fokus radnika bit će na mekim vještinama. Emocionalna inteligencija pojedinaca, suradnja i timski rad prilagodljivost su neke od osobina za koje smatram da će postajati sve bitnije. AI će rješavati rutinske zadatke, obrađivati podatke, automatizirati zadatke, ali ono što će ostati u našim rukama je upravljanje tom tehnologijom, usmjeravanje, ali i sve veći naglasak na složeno rješavanje problema i timski rad,  zaključuje Golec. Osim mekih vještina, svi pojedinačno glasno naglašavaju kako će i ljudska kreativnost dobiti na velikom značaju uz logičko kritično razmišljanje.

Tijekom povijesti svaka je tehnološka inovacija sa sobom donijela specifične izazove i strahove. Sada, u trenutku kad se umjetna inteligencija sve više probija na tržište, kod mnogih se pojavio strah od neočekivanog. Poslodavci bi se sve češće mogli odlučivati za uporabu AI alata kako bi smanjili troškove te vjerojatno da će se suočiti s otporom zbog njihove (ne)točnosti te etičkih i političkih pitanja.

Umjetna inteligencija, ilustracija Što s umjetnom inteligencijom? "Poticati njen razvoj, ali osigurati sigurnu primjenu"

Jedno je sigurno, povijest nas je dosad naučila da strojevi i nove tehnologije nikad nisu u potpunosti zamijenili ljude, već su otvorili prostor za nove prilike i nove industrije budućnosti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti