Radijska postaja emitirala program napravljen isključivo uz pomoć umjetne inteligencije

Postaja je redovito ubacivala reference o tome da se radi o eksperimentu.

Hina | 27.04.2023. / 13:50

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Švicarska radio postaja Couleur 3 u četvrtak je od šest ujutro emitirala program napravljen isključivo uz pomoć umjetne inteligencije, objavio je taj radio na Twitteru.

 

 

Iz tog eksperimenta bile su isključene samo vijesti.

Tekstovi koje je slušateljstvo moglo čuti na glazbenom kanalu javnog švicarskog medija RTS-a uglavnom su bili o umjetnoj inteligenciji te su proizvedeni uz pomoć govornog robotskog programa ChatGPT-a, koji od kraja prošle godine uzburkava vode diljem svijeta.

Chatbot Nvidia želi spriječiti jedan od najvećih problema chatbotova baziranih na AI

Čovjek i umjetna inteligencija, ilustracija Još je daleko od savršenog: Testiranje ChatGPT-a otkrilo područje u kojem su ljudi još uvijek puno bolji od umjetne inteligencije

Voditeljima emisija prethodno su klonirali glasove te su oni, između ostalog, korišteni za intervjue s klonovima bivših američkih predsjednika Baracka Obame i Donalda Trumpa.

Osim toga, postaja je redovito ubacivala reference o tome da se radi o eksperimentu.

Zvuči kao Couleur 3, no voditelje je zamijenila umjetna inteligencija, kaže klonirani voditelj, čiji se glas ne razlikuje od glasa pravog novinara.

Švicarski javni radio nudi programe na sva četiri službena jezika u Švicarskoj – francuskom, njemačkom, talijanskom i retoromanskom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti