Meta kreće u borbu s AI sadržajem na svojim društvenim mrežama

Iz Mete poseban naglasak stavljaju na manipulaciju AI sadržajem u medijima uoči nadolazećih izbora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2024. / 13:33

Slika napravljena s AI alatima (Foto: Meta)

Iz Mete su objavili kako će uskoro na svojim društvenim mrežama početi označavati sadržaj koji je napravljen korištenjem umjetne inteligencije. Alati bazirani na umjetnoj inteligenciji danas mogu napraviti realne fotografije koje je iznimno teško, odnosno ponekad i nemoguće razlikovati od pravih fotografija što može dovesti do različitih i brojnih problema.

  Deepfake tehnologija Umjetna inteligencija čini deepfake videa jednostavnima za stvaranje i kompliciranima za otkrivanje

Zbog toga Meta planira na Instagramu, Facebooku i Threadsu uz takav sadržaj napravljen uz pomoć AI postaviti vodeni žig “Imagined with AI”, kako bi odmah svima bilo jasno o kakvim je fotografijama riječ. Vodeni žig Meta će stavljati na sadržaj stvoren njihovim alatom za generiranje sadržaja, ali i za sadržaj koji je napravljen uz pomoć drugih AI alata poput Midjourneya, Dall-E-a, Bing Image Creatora i drugih. Važno je da ljudima omogućimo spoznaju kada je fotorealističan sadržaj koji vide napravljen korištenjem umjetne inteligencije. To radimo primjenom oznake `Imagined with AI´ na fotografijama koje izgledaju realno, a napravljene su korištenjem naše opcije Meta AI, ali želimo to napraviti i sa sadržajem stvorenim alatom drugih kompanija, objasnili su iz Mete.

Također, Meta će uskoro zahtijevati od svojih korisnika da sami otkriju dijele li video ili audio sadržaj koji izgleda realno, ali je napravljen uz pomoć umjetne inteligencije te onima koji ne objave takvu napomenu prijete kazne - od upozorenja pa do uklanjanja takvih objava. Predsjednik globalnih poslova kompanije Nick Clegg poseban je naglasak stavio na manipulaciju AI sadržajem u medijima u vrijeme izbora, a čiji je cilj zavaravanje javnosti. Iako je on prvenstveno mislio na nadolazeće američke izbore, jasno je kako na isto treba pripaziti i uoči izbora koji slijede u Lijepoj Našoj.

  Andrew Bailey Guverner britanske banke je optimist: AI neće uzeti poslove, već će se ljudi prilagoditi i tehnologiju iskoristiti za svoje dobro

Iako treba pohvaliti ovaj potez Mete koja želi smanjiti širenje lažnih vijesti, kao i obmanjujući fotografija i videozapisa na svojim društvenim mrežama, prepoznavanje lažnih videozapisa i audio sadržaja i dalje je veliki izazov. Da bi u tome uspjeli kompanija surađuje s partnerima kako bi lažan i AI sadržaj uspjeli prepoznati i označiti u stvarnom vremenu, no jasno je kako u tome neće uvijek uspjeti da te da će određene fotografije, videa i audio materijali povremeno uspjeti zaobići Metine alate.

Izvor: Meta

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti