Na Hvaru postavljena meteorska kamera koja je u samo jednoj noći uhvatila čak 125 meteora

Postavljanje meteorske kamere i metorološke postaje nastavak je aktivnosti kojima se želji općinu Jelsa proglasiti prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 21.12.2020. / 17:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Montažom i uključivanjem meteorskih kamera te uključivanjem u Globalnu meteorsku mrežu, meteorološka postaja na Humcu (Općina Jelsa, Hvar) i službeno je krenula s radom.

Posao je bio prilično zahtjevan obzirom da je na zgradi poljoprivredne zadruge na Humcu prvo trebalo montirati stup pa solarno napajanje pa mobilni internet i tek potom meteorsku kameru i meteorološku postaju. Meteorska kamera je u prvoj noći snimanja zabilježila 125 meteora, od kojih je 72 pripadalo 7 poznatih meteorskih rojeva od čega su najbrojniji bili meteori iz radijanta u Berenikinoj kosi, njih ukupno 12.

Kako je to izgledalo, možete pogledati u timelapse videu. 

Meteorsku kameru na Humcu je moguće pratiti na stranicama Globalne meteorske mreže , a meteorološku postaju na servisima Weather Underground i Weather Cloud.

Hrvatski astronomski savez opremu je na Humcu montirao u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Jelsa kao nastavak aktivnosti koje su usmjerene na proglašenje Općine Jelsa prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, a područje Humca međunarodnim parkom tamnog neba.

Montažu opreme na Humcu odradio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević koji je osim montaže opreme, obavio i mjerenja svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti