Na IRB-u osnovan hrvatski ogranak udruge korisnika jednog od najvažnijih EU programa za poticanje izvrsne znanosti

MCAA povezuje istraživače diljem Europe i svijeta kako bi se omogućila što lakša međunarodna interdisciplinarna suradnja.

Martina Čizmić | 07.04.2018. / 09:17

Dr. Maja Miše (Foto: IRB) (Foto: IRB)

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) održan je inicijalni sastanak hrvatskog ogranka neprofitne udruge Marie Curie Alumni Association (MCAA) koja okuplja dobitnike potpora za istraživanje u sklopu bilo kojeg programa Marie Sklodowska - Curie akcija (MSCA). MSCA predstavlja jedan od najvažnijih programa Europske unije za poticanje izvrsne znanosti, a temelji se na međunarodnoj mobilnosti znanstvenika, kao i na mobilnosti unutar različitih sektora.

 

Od 114 hrvatskih članova udruge MCAA, njih 42-je u dobi je od 25 do 35 godina, dok je 38 članova u dobi od 35 do 50. Radi se o znanstvenicima kojima je u sklopu programa istraživačkih potpora omogućeno znanstveno usavršavanje na stranim institucijama nakon kojeg su se vratili u Hrvatsku i to većinom na Institut Ruđer Bošković koji je iz tog razloga i odabran kao mjesto inicijalnog sastanka hrvatskog ogranka.

 

MCAA potiče i razvoj karijera svojih članova kroz niz micro grantova kojima se financiraju odlasci na konferencije, diseminacija rezultata i slične aktivnosti, a udruga trenutno broji 30 ogranaka širom svijeta. Hrvatski ogranak prvi je u ovom dijelu Europe koji svojim aktivnostima želi privući MCAA članove i iz susjednih zemalja te postati centar umrežavanja mladih znanstvenika u regiji. Broj članova u stalnom je porastu, a upravo je hrvatska znanstvenica dr. Sanja Frka Milosavljević s Instituta Ruđer Bošković ovih dana registrirana kao jedanaest tisućiti član ove udruge koja okuplja istraživače iz svih znanstvenih disciplina koji su bili, ili su trenutno uključeni u program MSCA.

Hrvatski ogranak Marie Curie Alumni Association (Foto: IRB) (Foto: IRB)

 

Kako se radi o udruzi korisnika jednog od najvažnijih programa Europske unije za poticanje znanstvene izvrsnosti, cilj novoosnovanog hrvatskog ogranka je predstaviti MSCA vrijednosti i perspektive široj hrvatskoj istraživačkoj zajednici, sveučilištima, istraživačkim centrima i privatnom sektoru, uz naglasak na poticanje komunikacije i međusobne suradnje. Želimo potaknuti jače lokalno umrežavanje istraživača i uspostaviti međusobno korisne odnose među članovima MCAA koji bi vodili većoj kompetitivnosti hrvatskih istraživača u aplikacijama za EU sredstva. Uz to, kroz organizaciju niza aktivnosti poput radionica i događanja usmjerenih na razvoj karijere mladih znanstvenika, naša udruga poticat će profesionalni razvoj članova koji rade na hrvatskim institucijama, kao i povratak istraživača u Hrvatsku nakon međunarodne mobilnosti u svrhu sprečavanja „odljeva mozgova“, što već sada ugrožava razvoj hrvatskog gospodarstva, ali i cjelokupnog društva u budućnosti, izjavila je dr. sc. Dunja Šamec s Instituta Ruđer Bošković, hrvatska predstavnica u Programskom odboru za Marie Skłodowska - Curie akcije te jedna od osnivačica hrvatskog ogranka.

 

Za predsjednicu hrvatskog ogranka izabrana je dr. sc. Maja Miše koja u sklopu MSCA projekta provodi svoje poslijedoktorsko istraživanje na Institutu za arheologiju na University Collegeu u Londonu (UCL). Sastanku na IRB-u prisustvovalo je 30-ak članova hrvatskog ogranka MCAA te predstavnice Ministarstva znanosti i obrazovanja Miljenka Kuhar, voditeljica Službe za razvoj istraživačkih i inovacijskih programa i transfer tehnologije te Zorana Barišić, koordinatorica MSCA NEWFELPRO COFUND projekta, Agencije za mobilnost i programe Europske unije Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt za Marie Skłodowska - Curie akcije te Jasminka Boljević voditeljica Odjela za međunarodne programe i fondove iz Hrvatske zaklade za znanost, kao i gosti iz susjednih zemalja koji su uključeni u pripreme te provedbe MSCA projekata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti