Najveći svjetski fuzijski reaktor upravo je pušten u pogon: "Ovo je povijesna prekretnica"

Japan je predstavio revolucionarni nuklearni fuzijski reaktor, što je ogroman korak prema čistoj i neograničenoj energiji.

Branimir Vorša | 04.12.2023. / 10:41

JT-60SA
JT-60SA (Foto: Afp)

Japan je nedavno predstavio najveći svjetski eksperimentalni nuklearni fuzijski reaktor, JT-60SA, najavljujući ga kao potencijalno rješenje za globalne energetske potrebe.

Za razliku od konvencionalnih metoda fisije, fuzija uključuje spajanje dviju atomskih jezgri, s ciljem proizvodnje više energije nego što je uloženo. Smješten u građevini visokoj šest katova u blizini Tokija, komora tokamak unutar JT-60SA sadržavat će plazmu zagrijanu na nevjerojatnih 200 milijuna stupnjeva Celzija.

Trenutak fuzije Ponovili revolucionarni eksperiment i otišli korak dalje: Još smo daleko od konačnog cilja, ali...

Riječ je o reaktoru koji je plod suradnje između Europske unije i Japana te koji predstavlja značajan korak prema postizanju sigurne fuzijske energije velikih razmjera bez ugljika. Služeći kao preteča Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) u Francuskoj, projekt JT-60SA nastoji iskoristiti snagu generiranu spajanjem jezgri vodika u helij, replicirajući na taj način zapravo proces koji se odvija unutar Sunca.

Povijesna prekretnica

Sam Davis, zamjenik voditelja projekta za JT-60SA, naglasio je suradničku prirodu inicijative, koja uključuje više od 500 znanstvenika, inženjera i 70 tvrtki diljem Europe i Japana. Povjerenik EU za energetiku Kadri Simson pozdravio je JT-60SA kao najnapredniji tokamak na svijetu, smatrajući početak rada prekretnicom u povijesti fuzije. Simson je izrazio i optimizam u pogledu potencijala fuzije da postane ključni element u globalnoj energetskoj mješavini, do druge polovice tekućeg stoljeća.

JT-60SA ima za cilj približiti čovječanstvo postizanju fuzijske energije, pothvatu koji bi mogao revolucionirati svjetski energetski krajolik.

Nuklearna fuzija Ostvaren san nuklearne fuzije: "Danas svijetu poručujemo da je Amerika postigla ogroman znanstveni napredak"

Fuzija ima potencijal postati ključna komponenta za energetski miks u drugoj polovici ovog stoljeća, ističe Simson.

Inicijativa vezana za proizvodnju energije iz fuzije obećava kao ekološki prihvatljiva i gotovo bezrizična alternativa konvencionalnoj nuklearnoj energiji, ublažavajući zabrinutost zbog katastrofalnih nesreća i smanjujući radioaktivni otpad.

U prosincu 2022. godine, National Ignition Facility u SAD-u postigao je "neto energetski dobitak" kroz inercijsku zatvorenu fuziju, dodatno naglašavajući globalnu potragu za čistim i neograničenim izvorima energije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti