Ponovili revolucionarni eksperiment i otišli korak dalje: Još smo daleko od konačnog cilja, ali...

Nakon što su prošlog prosinca uspjeli postići prave uvjete za stvaranje fuzije, u NIF-u su se fokusirali na stvaranje još boljih rezultata. I to su uspjeli ponoviti u eksperimentu 30. srpnja.

Martina Čizmić | 07.08.2023. / 10:27

Trenutak fuzije (Foto: Don Jedlovec/NIF)

 Znanstvenici američkog National Ignition Facility (NIF) uspjeli su ponoviti revolucionarni fuzijski eksperiment i stvoriti dovoljno energije iz dijamantne kapsule napunjene vodikom kako bi stvorili fuzijsku reakciju.

Nuklearna fuzija Ostvaren san nuklearne fuzije: "Danas svijetu poručujemo da je Amerika postigla ogroman znanstveni napredak"

Iako je ponavljanjem eksperiment, dokazano da je moguće pokrenuti fuzijsku reakciju koja će stvoriti više energije nego što je potrebno za njeno porketanje, iz NIF-a ističu kako smo još daleko od stvaranja pouzdanog i samoodrživog izvora energije. No, ovaj ponovljeni eksperiment omogućit će znanstvenicima da prikupe ključne informacije kojima će poboljšati tehnologiju.

NIF-ov eksperimentalni fuzijski program koristi neke od najsnažnijih lasera na svijetu kako bi atome vodika prisilio u novu konfiguraciju i tako pokrenuo fuzijsku reakciju. Upravo je dobivanje viška energije cilj kojem su težili brojni znanstvenici koji se bave razvojem fuzijske tehnologije. Naime, da bi došlo do fuzije u magnetski ograničenim vrtlozima platme, taj vrtlog čestica mora biti topliji od Sunčeve jezgre. Tek tad može proizvesti više energije nego što je utrošena u njegovo stvaranje.

U NIF-u za eksperimente koriste malenu komoru koja je ispunjena izotopima vodika. U tu komoru, koja nije veća od nokta, usmjerena su čak 192 snažna lasera koja stvaraju uvjete za stvaranje fuzijske reakcije. Nakon što su prošlog prosinca uspjeli postići prave uvjete za stvaranje fuzije, u NIF-u su se fokusirali na stvaranje još boljih rezultata. I to su uspjeli ponoviti u eksperimentu 30. srpnja.

dr. Tonći Tadić Veliki sastanak o budućoj europskoj fuzijskoj elektrani: Tko će upravljati postrojenjem za ispitivanje materijala za gradnju?

Početni rezultati sugeriraju da je ukupna proizvodnja iznosila 3,5 megadžula, tek nešto više nego što je stvoreno u prosincu, kad je ostvareno 3,15 megadžula.

Iako zvuči impresivno, radi se o energiji koja je dovoljna tek za prokuhati nekoliko litara vode. Ako želimo stvoriti funkcionalno postrojenje za fuziju, temeljeno na NIF-voj tehnologiji, ono bi moralo imati značajno veću komoru te lasere koji bi pulsirali do 100 puta jače nego postojeći i nekoliko puta u sekundi.

Kako ističu znanstvenici iz NIF-a, stvaranje fuzijskog postrojenja koje bi moglo proizvoditi električnu energiju za kućanstva, zahtijevati će mnogo više ovakvih eksperimenata i otkrivanje novog i učinkovitijeg procesa.

Izvor: FT

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti