Veliki sastanak o budućoj europskoj fuzijskoj elektrani: Tko će upravljati postrojenjem za ispitivanje materijala za gradnju?

Projekt je nazvan IFMIF-Dones, a na njemu bi trebali raditi fizičari s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Hina | 16.03.2023. / 08:11

dr. Tonći Tadić (Foto: IRB)

 Predstavnici 15 zemalja EU-a, među kojima i Hrvatske, okupili su se u srijedu u španjolskoj Granadi gdje bi se trebali dogovoriti o upravljanju postrojenjem za ispitivanje materijala nužnih u gradnji buduće fuzijske elektrane.

Europska unija želi do 2050. godine izgraditi prvu elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Fuzijski stručnjaci s IRB-a i CIEM-a Mala Hrvatska jača i od velikih sila: U razvoju fuzije sudjelujemo znanjem, ljudima, pa čak i materijalima

Da bi se izgradila takva elektrana potrebno je prvo ispitati materijale od kojih će biti izgrađena. Materijali će se ispitivati u mjestu udaljenom 20 kilometara od grada Granade, gdje su počeli radovi na kompleksu za ispitivanje.

Taj kompleks košta 690 milijuna eura, a Španjolska će uložiti 50 posto novca kao glavni član konzorcija.

Hrvatska sudjeluje s 5 posto, a voditelj hrvatskog izaslanstva fizičar Tonči Tadić rekao je nedavno da Hrvatska neće davati novac nego opremu u toj vrijednosti.

Na sastanku u četvrtak moglo bi biti poznato koje će još zemlje sudjelovati u preostalih 45 posto projekta.

U Granadi su se okupili predstavnici Španjolske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Finske, Litve, Latvije i Mađarske. Na sastanku će sudjelovati i delegacija Japana te međunarodnih organizacija EUROATOM, EUROfusion i Fusion for Energy (F4E).

Neke zemlje pozvane su kao sudionici, a neke kao promatrači kako bi se bolje upoznale s projektom, rekao je glasnogovornik Gustavo Gómez za Hinu.

Tonči Tadić Hrvatski i španjolski znanstvenici kreću u zajednički projekt fuzijske elektrane vrijedan 400 milijuna eura

Nakon sastanka bi moglo biti poznato koje će zemlje biti partneri Španjolskoj i Hrvatskoj.

Na sastanku bi trebalo biti oformljeno upravljačko tijelo projekta, dodao je glasnogovornik.

Projekt je nazvan IFMIF-Dones, a na njemu bi trebali raditi fizičari s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Ispitivanje materijala moglo bi početi 2035. godine, nakon sto bude dovršen kompleks u Granadi.

U delegaciji Hrvatske nalaze se Tadić i Stjepko Fazinić s Instituta te Staša Skenžić iz hrvatskog ministarstva znanosti.

Njih je, kao i članove drugih delegacija, primio u srijedu gradonačelnik Granade.

U četvrtak bi u Granadi trebao biti i hrvatski ministar znanosti Radovan Fuchs.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti