Ostvaren san nuklearne fuzije: "Danas svijetu poručujemo da je Amerika postigla ogroman znanstveni napredak"

Čovječanstvo je upravo postalo jedan ogroman korak bliže održivoj fuzijskoj energiji, koja bi mogla zadovoljiti sve naše energetske potrebe u budućnosti, ali i riješiti problem s emisijama ugljika iz energetskog sektora.

Branimir Vorša | 13.12.2022. / 17:38

Nuklearna fuzija
Nuklearna fuzija (Foto: llnl.gov)

Stigla je potvrda revolucionarnog znanstvenog napretka u nuklearnoj fuziji. Po prvi put na Zemlji, kontrolirana fuzijska reakcija proizvela je više energije nego što je potrebno za njezino pokretanje i održavanje, izvjestili su na konferenciji za medije američki znanstvenici i dužnosnici.

Riječ je o velikom koraku prema komercijalnoj fuzijskoj energiji, no stručnjaci naglašavaju da je još uvijek potreban veliki inženjerski napor kako bi se povećala učinkovitost učinkovitost i smanjili troškovi.

Velikoj objavi prethodile su glasine o eksperimentu u američkom Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore (LLNL) u Kaliforniji, koje su se pojavile 11. prosinca, tek sad, dva dana kasnije. U eksperimentu 5. prosinca laboratorijski fuzijski reaktor National Ignition Facility (NIF) generirao je izlaznu snagu od 3,15 megadžula iz izlazne snage lasera od 2,05 megadžula, što je povećanje od oko 150 posto.

Za postizanje održive nuklearne fuzije koriste se dva znanstvena pristupa. Jedan koristi magnetska polja za zadržavanje plazme, dok drugi koristi lasere. NIF koristi drugi pristup, poznat kao inercijska zatvorena fuzija (ICF), gdje se sićušna kapsula koja sadrži vodikovo gorivo izlaže laserima, uzrokujući njezino zagrijavanje i brzo širenje.

Učinak toga je stvaranje jednake i suprotne reakcije prema unutra, koja sabija vodikovo gorivo. Jezgre vodikovih atoma zatim se stapaju i stvaraju teže elemente, a dio njihove mase oslobađa se kao energija, baš kao što se to događa i u samom Suncu.

Sve do ovog postignuća američkih znanstvenika, eksperimenti s fuzijom zahtijevali više unosa energije nego što su proizveli. Prethodni rekord NIF-a, potvrđen u kolovozu ove godine, proizveo je izlaz koji je bio ekvivalentan 72 posto ulazne energije iz njegovih lasera. Sad je granica rentabilnosti n samo dosegnuta, već i znatno prebačena. Treba napomenuti kako je to slučaj ako se zanemari energija potrebna za napajanje lasera na prvom mjestu i koja je puno veća od izlazne energije nakon fuzijske reakcije.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm na konferenciji za novinare nije skrivala ushićenje postignućem domaćih znanstvenika. Jednostavno rečeno, ovo je jedno od najimpresivnijih znanstvenih postignuća u 21. stoljeću, poručila je Granholm.

Dodala je da postignuće američkih znanstvenika u fuzijskoj energiji znači dvije stvari. Prva je da to jača američku nacionalnu sigurnost jer otvara nove mogućnosti u održavanju sigurnog nuklearnog sredstva odvraćanja u vremenu kad nemamo nuklearnih testiranja.

Drugo, to postignuće nas stavlja jedan ogroman korak bliže mogućnosti izdašnom izvoru fuzijske energije koja ima nultu stopu emisije ugljikav i koja napaja naše društvo, poručila je Granholm.

Danas svijetu poručujemo da je Amerika postigla ogroman znanstveni napredak. Onaj koji se dogodio jer ulažemo u naše nacionalne laboratorije, poručila je na kraju svojeg govora.

Ravnateljica LLNL-a Kim Budil rekla je na konferenciji za novinare da je do kašnjenja između eksperimenta i objave došlo zato što je doveden tim stručnjaka treće strane koji je dodatno provjerio podatke. Rekla je da je sada potvrđeno da je vjerojatno da bi laserska elektrana mogla biti izgrađena u roku od "nekoliko desetljeća", ali da je tehnologija za tokamak reaktore zrelija.

Postoje vrlo značajne prepreke, ne samo u znanosti, već iu tehnologij. Ovo je jedna kapsula za paljenje, jednokratna, a da biste ostvarili komercijalnu fuzijsku energiju, morate učiniti mnogo stvari; morate biti u mogućnosti proizvesti mnogo, mnogo fuzionih paljenja u minuti i morate imati robustan sustav [laserskih] pokretačkih programa da to omogućite”, pojasnila je Budil.

NIF se trenutno može pokrenuti samo na iznimno kratko vrijeme, nakon čega mora provesti nekoliko sati hladeći svoje komponente prije nego što se može ponovno uključiti.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti