Nakon uspješnog lansiranja razočaranje: NASA-ini sateliti za praćenje oluja nisu došli do orbite

Raketa je nosila dva mala satelita koje je dizajnirao MIT-jev Lincolnov laboratorij sa zadaćom mjerenja vlage i oborina u tropskim olujnim sustavima.

Hina/M.Č. | 13.06.2022. / 08:10

Misija TROPICS, ilustracija (Foto: NASA)

 Misija tvrtke Astra Space koja je imala za cilj slanje malenih NASA-inih satelita za praćenje oluja u orbitu, nije uspjela jer se raketni motor drugog stupnja ugasio prerano.

Kvar se dogodio oko 10 minuta nakon uspješnog lansiranja s Cape Canaverala na Floridi.

Imali smo nominalni let prvog stupnja. No motor drugog stupnja ugasio se prerano i nismo dopremili teret u orbitu, rekla je Astrina dužnosnica Amanda Durk Frye na livestremu.

Raketa je nosila dva mala satelita koje je dizajnirao MIT-jev Lincolnov laboratorij sa zadaćom mjerenja vlage i oborina u tropskim olujnim sustavima.

Bili su prvi od šest NASA-inih satelita koje Astra planira lansirati u budućnosti.

Unatoč gubitku prva dva od šest satelita, konstelacija TROPICS će i dalje ispuniti svoje znanstvene ciljeve s četiri preostala satelita u dvije orbite. Oni će pružati mogućnost promatranja tropskih ciklona u stvarnom vremenu, istaknuli su iz NASA-e.

Dodali su kako će zajedno s Astrom provesti istragu kako bi utvrdili gdje je bio problem te će surađivati s dužnosnicima američke Federalne agencije za zrakoplovstvo kako bi spriječili da se ovakav problem ponovi.

Ovo je druga propala Astrina misija ove godine.

Tvrtka je do sada imala sedam pokušaja da stigne do orbite, uključujući probne misije, od kojih su dva bili uspješni, prvi u studenom prošle godine, a drugi u ožujku.

NASA sklapa partnerstva s novim raketnim tvrtkama kako bi postavila manje skupe znanstvene terete u orbitu u cilju poticanja razvoja raketne industrije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti