NASA privremeno prekinula komunikaciju s roverima na Marsu

Prekid u komunikaciji trajat će dva tjedna, a vozila na površini Crvenog planeta ranije su dobila zadatke što trebaju raditi tijekom tog vremena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2023. / 08:00

Sunce
Sunce (Foto: NASA/GSFC/SDO)

NASA je prije nekoliko dana prekinula komunikaciju sa svoja dva rovera koja trenutačno istražuju površinu Marsa, a razlog je prilično zanimljiv - Sunce. Naime, Sunce se trenutačno nalazi između Zemlje i Marsa, što se naziva solarnom konjunkcijom i događa se otprilike svake dvije godine.

Mars, ilustracija Znanstvenici otkrili neobičan misterij o meteoritima s Marsa koji padaju na Zemlju

Dok je Sunce u takvoj poziciji, NASA ne želi slati radijske signale svojim roverima na Mars jer bi vrući i ionizirani plin sunčeve atmosfere mogao utjecati na te signale tako da bi vozila na površini Crvenog planeta mogla dobiti krive poruke i početi obavljati akcije za kakve nisu dobile upute. Upravo iz tog razloga NASA ne želi riskirati pa su na dva tjedna odlučili u potpunosti prekinuti komunikaciju s roverima.

Oni će za to vrijeme ostati na svojim pozicijama i neće se kretati, no to ne znači da neće izvršavati određene zadatke. NASA se mjesecima pripremala za ovaj događaj te je Roy Gladden iz Mars Relay Networka američke svemirske agencije rekao kako roveri na Marsu imaju ograničeno vrijeme rada, tako da moraju iskoristiti svaki trenutak dok su tamo pa čak i kada nema direktne komunikacije sa Zemljom.

Iz NASA-e su tako ranije roverima Perseverance i Curiosity poslali zadatke i upute o tome što će raditi tijekom razdoblja od dva tjedna bez komunikacije. Tijekom tog razdoblja roveri će pratiti promjene u uvjetima površine Marsa te pratiti informacije o vremenu i radijaciji na ovom planetu. Iz NASA-e kažu da tijekom razdoblja u kojem se roverima ne šalju signali i dalje primaju obavijesti o statusu svoje marsovske flote, no kada Mars bude u potpunosti iza Sunca, što je razdoblje od kojih 48 sati, nastupit će totalna tišina i pauza u komunikaciji.

Što se orbitera koji kruže oko Marsa tiče, Mars Reconnaissance i Odyssey nastavit će svoje kruženje oko Crvenog planeta i fotografiranje njegove površine.

Mars Kina želi biti brža: Planira donijeti uzorke tla s Marsa prije NASA-e

Nakon što se ponovno uspostavi veza rovera s NASA-om, oni će poslati sve podatke koje su prikupili nazad na Zemlju, dok će iz svemirske agencije prvi put nakon dva tjedna moći poslati nove upute i zadatke na Crveni planet tako da će se i marsovska vozila ponovno pokrenuti. Solarna konjunkcija završava 25. studenog.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti