Kina želi biti brža: Planira donijeti uzorke tla s Marsa prije NASA-e

Kineske ambicije za Mars jačaju s revolucionarnim atmosferskim modelom koji bi trebao osigurati uspjeh buduće misije Tianwen-3 na Crveni planet.

Branimir Vorša | 13.11.2023. / 10:32

Mars
Mars (Foto: Getty Images)

Kina znatno napreduje u svom svemirskom programu i postaje konkurent NASA-i, a sve kako bi postala supersila u istraživanju svemira. Među ambicioznim su planovima Kine proširenje svemirske postaje Tiangong, stvaranje Međunarodne lunarne istraživačke postaje (ILRS) i misije s posadom na Mars u sljedećem desetljeću.

Kao dio priprema za ljudske misije na Mars, Kina je spremna vratiti uzorke Marsova tla i stijena na Zemlju misijom nazvanom Tianwen-3. Ta misija, treća u programu Tianwen Kineske nacionalne svemirske uprave (CNSA), uključuje dva lansiranja 2028. godine, a očekuje se da bi uzorci mogli stići na Zemlju u srpnju 2031. godine.

Kineska raketa Hyperbola-2Y Pazi se Musk, Kinezi dolaze: Uspješno testirali raketu za višekratnu upotrebu

GoMars - alat koji bi Kinezima mogao donijeti prevagu

U nedavnoj studiji objavljenoj u Kineskom znanstvenom biltenu znanstvenici s Instituta za atmosfersku fiziku Kineske akademije znanosti (IAP-CAS), Državnog ključnog laboratorija za numeričku simulaciju atmosferske znanosti i geohidrodinamike (LASG) i Škole Zemlje i Planetarne znanosti na Sveučilištu Kineske akademije znanosti (SEPS-UCAS) najavili su razvoj novog numeričkog modela pod nazivom Globalni otvoreni planetarni atmosferski model za Mars (GoPlanet-Mars ili GoMars). Taj model simulira atmosfersko okruženje Marsa i pruža ključnu podršku istraživanju za nadolazeću misiju Tianwen-3.

Znanstvenici predvođeni Wang Binom, višim znanstvenikom specijaliziranim za klimatsko modeliranje, naglasili su važnost točnih marsovskih vremenskih prognoza, zbog sve većeg broja misija i svemirskih agencija koje istražuju Crveni planet. Model GoMars dizajniran je da replicira tri kritična ciklusa atmosfere Marsa: prašinu, vodu i ugljikov dioksid.

Kineske rajčice iz svemira Kakav okus ima svemirska zelena salata, mladi luk ili rajčica? Kineski astronauti testirali mogućnost vrtlarenja u orbiti

Koristeći podatke iz baze Open access to Mars Assimilated Remote Soundings (OpenMARS), promatranja s kineskog rovera Zhurong (dio misije Tianwen-1) i NASA-inih lendera Viking 1 i 2, znanstvenici su otkrili da model GoMars uspješno reproducira ključne karakteristike površinskog tlaka Marsa i pokazuje dobre performanse simulacije za površinsku temperaturu, zonski vjetar, polarni led i prašinu.

Razumijevanje atmosferskih prilika na Marsu ključno za izbjegavanje problema s misijama

Wang je istaknuo važnost detaljnih informacija o atmosferskim uvjetima na Marsu za misiju Tianwen-3, koja uključuje slijetanje, uzorkovanje i povratak uzoraka na Zemlju. Razumijevanje atmosferskih uvjeta presudno je u sprječavanju problema uzrokovanih pješčanim olujama, poput onih koji su doveli do gubitka misija kao što su Opportunity, Insight i Zhurong.

Model GoMars, osim podrške misiji Tianwen-3, ima širu primjenu u simulacijama virtualne stvarnosti za planiranje misija na udaljene planete.

GoMars može simulirati temperature u zoni slijetanja, a znanstvenici mogu koristiti te podatke za dizajn materijala koji su prikladni za izgradnju Marsovih rovera koji će se nositi s ekstremnom hladnoćom, kaže Wang.

Lineski astronauti na Mjesecu, ilustracija Opasno za petama SAD-u: Kina planira poslati svoje astronaute na Mjesec do 2030. godine

Nova svemirska utrka

Uz nacije poput Kine te agencija NASA-e i ESA-e koje su aktivno uključene u istraživanje Marsa, potreba za točnim klimatskim modeliranjem postaje sve vitalnija. Prašina i vremenski uvjeti mogu znatno utjecati na različite faze svemirskih misija, od ulaska u atmosferu Marsa, spuštanja i slijetanja do operacija na površini.

Kako se globalna utrka za istraživanjem svemira proteže izvan Mjeseca, dosezanje Marsa postalo je ključni cilj velikih svemirskih agencija. Uz kineske planove, NASA i ESA pripremaju se za misiju Mars Sample Return (MSR), za koju se očekuje da će biti lansirana ne prije 2033. godine, označavajući novo poglavlje u svemirskoj utrci. Čini se da Kina planira preuzeti vodstvo u toj utrci.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti